Recomandare carte


“Femei care iubesc prea mult” de Robin Norwood este cartea pe care orice femeie ar fi de preferat să o aibă în bibliotecă. Cum puteți fi convinse de asta? Iată câteva argumente pentru susținerea recomandării.
Îl iubești. Nu e perfect, dar cine este? E mai ciudat, mai retras, cam timid și parcă totul în el îți cere ajutorul. Toată viața ta se-nvârte în jurul lui. Poate-poate, cine știe, într-o zi o să se schimbe de-adevăratelea, precum broasca din povestea fermecată. Numai că anii trec, tu dai tot mai mult, iar el nu se schimbă. Te întrebi de ce, apoi treci peste asta, viața trebuie trăita, n-ai timp să te opresti din drum.
Ei bine, Robin Norwood spune STOP: oprește-te, e prea mult!
Nu EL e cel care trebuie să se schimbe, ci TU. Tu esti cea care iubește prea mult, și, ca și băutura, mâncarea sau orice altă activitate excesivă, iubirea care a trecut de la "mult" la "prea mult" nu mai este iubire, e OBSESIE.
Nu-i ușor de acceptat, nici de trăit cu ideea ca nu el, ci tu greșești. Dar autoarea, care a trecut ea însăși printr-o astfel de relație epuizantă, propune câțiva pași către autocunoaștere și conștientizare: de ce te-ndrăgostești numai de bărbați distanți, sau care nu-ți pot oferi ceea ce îți dorești în viață? De ce nu reușești să-l schimbi?
Pentru că ei corespund unui tipar ascuns în psihicul tău. Odată ce TU te vei schimba, vei deveni alta și vei atrage un alt gen de bărbați. Stabilește-ți prioritățile: TU EȘTI CEA MAI IMPORTANTĂ PERSOANĂ DIN VIAȚA TA! Doar de-asta este a TA, nu?
Caracteristicile femeilor care iubesc prea mult (selecție din cartea autoarei):
1. Prin definiţie, provii dintr-o familie dezechilibrată în care nevoile tale emoţionale nu au fost satisfăcute.
2. Pentru că tu însăţi ai primit prea puţină atenţie, încerci să umpli acest gol cu un substitut, devenind femeia care oferă protecţie, mai ales bărbaţilor care par să aibă nevoie de aşa ceva.
3. Întrucât nu ai reuşit să-ţi transformi părinţii (sau doar unul din ei) în personajele tandre, iubitoare, după care ai tânjit atât, reacţionezi cu tot sufletul atunci când întâlneşti acel tip arhicunoscut de bărbat indisponibil emoţional, pe care încerci - ca şi în trecut - să-l schimbi prin iubirea pe care i-o arăţi.
4.Terorizată de posibilitatea abandonului, faci orice să salvezi de la destrămare relaţia cu un bărbat.
5.Aproape nimic nu va fi prea dificil, nu va lua prea mult timp, nu va fi prea costisitor dacă îl „ajută" pe bărbatul cu care ai o relaţie.
6. Obişnuită cu lipsa dragostei într-o relaţie personală, eşti dispusă să aştepţi, să speri şi să îţi dai şi mai mult silinţa să-i faci pe plac.
7. Eşti dispusă să îţi asumi mult mai mult de 50% din responsa­bilitate, vină şi imputări în orice relaţie.
8. Respectul de sine este extrem de scăzut şi, în forul tău interior, nu crezi că meriţi să fii fericită. Crezi, mai degrabă, că trebuie să lupţi pentru a obţine dreptul la fericire.
9. Pentru că ai a avut parte de o copilărie lipsită de siguranţă, simţi nevoia disperată de a avea controlul asupra bărbaţilor şi relaţiilor tale amoroase. Îţi ascunzi acest efort de a controla oamenii şi situaţiile sub masca "ajutorului".
10.În relaţiile tale, trăieşti mai curând în visul tău despre cum ar putea fi, decât în realitatea situaţiei în care te afli.
11.Eşti dependentă de bărbaţi şi de suferinţa sufletească.
12. Se poate să fii predispusă din punct de vedere emoţional şi, de multe ori, biochimic, la dependenţa de droguri, alcool, şi/sau anumite alimente, mai ales cele care conţin zahăr.
13. Prin atracţia pe care o simţi faţă de persoanele cu probleme care trebuie rezolvate, sau prin implicarea în situaţii de cele mai multe ori haotice, incerte şi chinuitoare din punct de vedere emoţional, eviţi, de fapt, să-ţi îndrepţi atenţia spre responsabilitatea faţă de propria ta persoană.
14. S-ar putea să ai o înclinaţie spre stări depresive episodice, pe care încerci să le împiedici prin emoţia pe care ţi-o procură o relaţie instabilă.
15. Nu te simţi atrasă de bărbaţi amabili, echilibraţi, demni de încredere şi interesaţi de persoana ta. Pe aceştia îi consideri „plicticoşi".
Sper să vă fie de folos! :)

Comentarii

  1. Ne place blog-ul dvs. este minunat si va fi mereu aici, citind toate stirile.
    Pupici Glorinha.
    Vă dorim un week-end minunat.
    http://sbrincos.blogspot.com
    Brazil

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu