Pulsul blogosferei! Ce nu s-a spus despre ACTA!!!


A inceput in anul 2008, atunci cand un renumit site de torente, The Pirate Bay, a fost acuzat ca aduce grave prejudicii financiare companiilor de software, producatorilor de filme, caselor de discuri muzicale..etc..! La scurt timp dupa ce acuzatiile devenisera oficiale, s-a inchegat ideea de a crea o  agentie internationala de lupta impotriva infractorilor online, agentie ce zilele acestea pare cat mai aproape de realizare, datorita semnarii unui acord intre principalele tari furnizoare si utilizatoare de servicii internet!
 ACTA, caci despre acest document vorbim, reprezinta unul dintre cele mai bine pastrate secrete ale online-ului, foarte putini stiind exact ce prevede, nivelul de acces la aceste informatii fiind doar la nivel guvernamental!
 In ultimii 3 ani, de cand acordul se afla in pregatire, foarte putine date au putut fi aflate, lucru ce a sporit interpretarile multor internauti, multi aducand supozitii si speculand, intr-un mod ce seamana foarte usor cu vestitele teorii conspirationiste!
 Cu siguranta a-ti citit cel putin o stire pe zi, in ultimele 30 de zile, despre ACTA si ce ''ar putea'' prevede acest acord!
 Ce nu se spune insa, sunt tocmai informatiile de baza si anume ca viitoarea agentie internationala de lupta impotriva raufacatorilor din online, va fi o organizatie separata de oricare alta organizatie internationala, ONU,EU, WTO...etc, urmand a activa fara a avea nicio subordonare directa fata de vreun guvern sau alt acord international semnat pana in prezent, inclusiv WIPO (organizatia internationala a proprietatilor intelectuale), motivul pentru care se incearca crearea unei agentii independente si care sa nu fie subordonata direct vreunui guvern este tocmai pentru a pastra impatialitatea asupra investigatiilor! Nici macar vestitul G8 nu va avea sub tutela sa directa, viitoarea agentie internationala!

 Din putinele documente care ne informeaza despre ceea ce reprezinta ACTA, reiese destul de clar, ca furnizorii de sercivii internet vor trebui sa intocmeasca rapoarte periodice despre activitatea fiecarui client in online, monitorizand doar activitatea online, rapoarte care sa stea la baza unei viitoare investigatii in caz ca activitatea unui anumit client va starni suspiciuni ca fiind ilicita si posibila creatoare de prejudicii pentru proprietarii de drept ale unor anumite produse!

 Nu exista scris nicaieri, care este tipologia produselor ce vor fi acoperite de copyright, nu exista scris nicaieri ca publicarea unei fotografii ce nu-ti apartine, pe blogul personal, iti poate aduce ani de inchisoare sau amenzi contraventionale, tocmai pentru ca absolut toate produsele si toate fisierele trebuiesc catalogate, amprentate digital, in asa fel incat sa aiba o identitate, care sa serveasca atunci cand se fac verificari! -amprentele digitale sunt coduri (o serie de cel putin 30 de cifre si litere) care sunt atasate unui anumit text, clip, joc, film etc....la uploadarea in internet si asta numai la dorinta expresa a celui ce uploadeaza!
 In singurele documente oficiale ce fac referire la ceea ce inseamna ACTA, se face o specificare cat se poate de clara ca cei vizati de amenzi contraventionale si/sau inchisoare vor fi doar acei utilizatori de internet care folosesc in scop comercial, produse asupra carora nu detin proprietate intelectuala (jocuri, filme, software, muzica) ! Atentie, se specifica clar scopul comercial!
 Scopul pentru care exista toata aceasta secreto-manie la ceea ce inseamna ACTA, pe langa faptul ca a oferit posibilitatea multor speculatii, este unul destul de simplu, pentru ca se incearca doborarea marilor pirati ai online.ului, iar divulgarea si transparenta a ceea ce prevede ACTA, ar duce la ratarea obiectivului( ganditi.va ca la o investigatie sau un filaj al politiei).
 Un alt lucru destul de important specificat in aceste documente,este ca furnizorii de servicii internet, vor trebui sa intocmeasca rapoarte si sa supervizeze activitatea online si numai online a clientilor, nu exista nicaieri scris ca au dreptul sa intre in memoriile computerelor personale pentru a culege informatii (ceea ce e si normal, pentru ca pe langa noi, micii consumatori de internet, mai sunt si multe firme, carora in mod clar nu le-ar conveni ca cineva sa-si bage nasul in documentele lor, mai ales ca multe informatii tin de gestiune si administrare si mai ales ca odata intrat intr-un computer poti modifica foarte usor date, adaugand sau stergand dupa bunul plac).

Nu exista scris nicaieri, ca politia sau altcineva are dreptul sa verifice hard-drive.ul unui computer fara a avea mandat judecatoresc, pentru ca prevederile ACTA, vizeaza in mod exclusiv activitatea online a fiecarui consumator de internet!


 In mod clar, utilizatorii de internet, vor avea de suferit pentru ca nu vor mai gasi asa de usor filme, jocuri, software gratis si din atat de multe surse, insa vor mai exista posibilitati, pentru ca un fenomen atat de puternic, precum pirateria online, este greu de ''ucis''. Cei ce tipa acum cel mai tare sunt exact aceia ce castiga sume uriase de bani de pe urma pirateriei online!

 Sa vedem si mot a mot, cam ce vizeaza ACTA:
-exista foarte multe site.uri ce ofera filme, jocuri, muzica,software gratuit, dar care isi obliga in mod indirect utilizatorii sa vada foarte multa publicitate, in timpul navigarii sau descarcarii! Practic ei castiga bani de pe urma a ceva ce nu este al lor!
-exista foarte multe site-uri ce ofera filme, jocuri, muzica, software, dar percep un abonament de intrare sau de descarcare! Practic castiga bani de pe urma a ceea ce nu este al lor, de drept!
-exista milioane de site.uri de torente care percep sume modice de bani pentru descarcarea de fime sau orice altceva, continut asupra caruia nu au proprietate intelectuala, adica pe romaneste, nu este al lor!

-toate acestea constituie infractiuni, indiferent ca vorbim despre ACTA sau nu, pentru ca si in prezent toate aceste descarcari sunt ilegale, le fel si folosirea in scop comercial a ceva ce nu-ti apartine!

Pentru toate aceste site.uri se vrea infiintarea agentiei internationale de lupta impotriva infractorilor online, inclus fiind aici si mega acordul (ACTA)! Simplul fapt ca se doreste crearea unei astfel de agentii, a speriat marii furnizori de torente, care acum lanseaza in valuri, documente de dezinformare si propaganda! Repet, exista extrem de putine documente oficiale care sa ofere informatii despre ce inseamna  si vizeaza ACTA!

-voi atasa in cele ce urmeaza cateva surse ce au stat la baza acestui articol:-
  -aprilie 2010, date referitoare la ACTA
-Wikipedia, ACTA
-2008, summitul G8, Japonia
-EFF
-Uniunea Europeana-comunicat oficial

Acest articol reprezinta o parere personala, formata in urma consultarii unor anumite surse de informare online! Poate va continua sau poate nu .... :)))

*ps:-ce am uitat sa mentionez este ca efortul financiar necesar punerii in aplicare a acestui acord, este si principalul sau adversar, pentru ca la o cantitate informationala in crestere continua, la o capacitate atat de mare precum utilizarea de servicii online in prezent, ar fi nevoie de o investitie uriasa doar pentru inventarierea tuturor fisierelor online, pentru stocarea de rapoarte, pentru monitorizare si inventariere etc...!

*Motivul pentru care am scris aceste randuri, este doar informativ pentru cei care zilele astea duc o adevarata lupta de convingere in online romanesc, privitor la ACTA!

*pe internet nu tot ce vezi e ceea ce crezi!

Comentarii