Ochelari de cal

Putem conta pe noi că avem dreptate tot timpul? Modul cum ne formăm opiniile despre ce se întâmplă în jur, despre ce spun alţii sau despre ceilalţi oameni sunt de multe ori discutabile, pentru că sunt subiective, bazate pe experienţele noastre în cel mai bun caz. Ceea ce gândesc eu despre ceva este limitat de către mine?
Atâtea capete atâtea păreri, fiecare dintre noi venim cu o altă idee şi aşa evoluăm. Unii sunt de acord, alţii nu. Unii se supără dacă nu faci exact ca ei sau eşti întru totul de acord cu ei, alţii nu. Ba mai mult, se gândesc că poate tu ai dreptate şi nu ce știa el până acum.
Care sunt factorii care ne determină să ne schimbăm opiniile? Cei mai puternici sunt experienţele personale care ne-au marcat la un moment dat. Experienţele prietenilor, celor apropiaţi, gradul de influenăţ şi deschidere la nou.
Cum poţi să fii sigur pe ceva, când nimic nu garantează ceea ce vezi, simţi, gândeşti? De ce avem nevoie de atâtea garanţii? Poate pentru că ne plac lucrurile concrete, pe care ne putem baza la un moment dat şi mergem pe o încredere verificată în timp, cel puţin o parte dintre noi.
De ce nu vreau să fiu de acord cu tine? De ce nu eşti şi tu ca mine? Simplu. Tu eşti tu şi eu sunt eu. Avem dreptul la opinie, să ne schimbăm părerea sau să nu avem nici o părere dacă nu ne interesează.
Indiferenţa şi dezinteresul total aparţin unor oameni care se focalizează subiectiv pe ce cred că-i afectează în mod direct mai ales şi nu văd imaginea în ansamblu.
Dacă vrei să convingi pe cineva cu opinii ferme, va trebui să vii cu argumente solide pe care le înţelege şi să fie dispus să respecte pe ceilalţi, chiar dacă nu este de acord cu ce promovezi.

Comentarii