Peștera Valea Cetății din Râșnov

La aproximativ 1,5 km de orașul Râșnov spre Poiana Brașov, se află Peștera Valea Cetății. Din drumul principal, se mai parcurge o distanță de 450 m pe jos până la peșteră prin carstul împădurit al rezervației naturale Valea Cetății. Descoperită în urmă cu aproape 60 de ani (în anul 1949), peștera s-a format în urma unei explozii hidraulice care a a îndepărtat umplutura de sedimente care astupa intrarea îngustă (iar de aici și numele de Fundata). O imensă viitură s-a produs atunci pe valea Fundata, bolovanii antrenați de aceasta putând fi și acum văzuți de-a lungul văii. În decursul unui an, peștera a fost amenajată cu tehnologie de ultimă generație și a fost deschisă spre vizitare în decembrie 2010, după o muncă titanică de restaurare, în prezent peștera putându-se vizita pe o lungime de aproximativ 270 m.


În lungime totală de circa 958 m, pe galeria principală (între cele două intrări - așa cum atesta Clubul de Speologie "Emil Racoviță" din București), aceasta nu este o peșteră deschisă în totalitate publicului, deoarece intrarea, situată la 825 m altitudine, se face anevoios (doar pe burtă). Dar cu un echipament adecvat, cu ghid și cu adeverință de la medic, Peștera Valea Cetății va putea fi admirată în toată splendoarea ei în câteva săptămâni. Deși, cu ceva timp în urmă ea a fost vandalizată, încă mai pot fi observate în "Sala Mare" stalactite și stalacmite de diferite mărimi, printre care una de 2 m înălțime, care veghează intrarea în "Sala Mare", asemeni Stejarului din Borzești. Din "Sala Mare", cu o înălțime de peste 20 m și aproximativ 2500 mp, pleacă în diferite direcții galerii secundare de diferite mărimi, iar pereții peșterii sunt în general acoperiți cu scurgeri de calcit.

Lacurile micuțe ce oglindesc formațiuni enigmatice perfect modelate de apă înconjoară așa-numita sala Catedrală care, cu cei peste 30.000 de metri cubi ai săi, deschide privirii un tavan de poveste cu volute și arce de calcar de un alb cum rar se poate vedea în lume.

Traseul este amenajat, pe jos fiind montat un "covor" metalic, iar în unele locuri este montată și balustradă. Parcurgerea peșterii reprezintă de fapt înconjurul Sălii Mari. Investitia in amenajare a fost de aproximativ 300.000 de euro. Sistemul de iluminat modern pe bază de leduri a fost ales tocmai pentru a nu afecta temperatura naturală din peșteră care se menține între 8 și 10 grade Celsius, datorită și ușii metalice care se află la intrare.

Infiltrațiile de apă din peșteră sunt numeroase și dispuse pe întreaga rețea de galerii. Cantitatea de apă ajunsă aici variază in funcție de sezon, dar o anumită cantitate de apă se datorează și fenomenului de condensare la contactul aerului cu pereții peșterii. Peștera de pe Valea Cetății a avut într-o primă fază galeriile umplute cu apă, coroziunea largind astfel spațiile, iar după trecerea la nivel de curgere liber, eroziunea a modelat și pe verticală.

Datorită faptului că peștera are o acustică foarte bună, a fost amenajată o mică scenă, în fiecare sâmbătă, începând de la ora 17.00, pentru 45 de minute, patru muzicieni din cadrul Filarmonicii Brașov concertează pentru melomani. Nu este nevoie de niciun fel de difuzor sau amplificator; peștera în sine organizează cele mai frumoase concerte. Prețul unui bilet pentru intrarea în peșteră este de 10 lei pentru adulți și 5 lei pentru copii, iar prețul unui bilet la concert este de 40 lei.























Fotoreportaj semnat de Alice Boboc

Surse info:pestera-valeacetatii.ro & ro.wikipedia.org

Comentarii