Recomandare carte


”Mă adresez tuturor celor care îşi asumă responsabilitatea de a acţiona personal şi imediat, în vederea îmbunătăţirii relaţiilor cu ei înşişi şi cu cei din jur.Să comunicăm mai bine pentru a fi mai buni...Să fim mai buni pentru a trăi mai bine...Să trăim mai bine nu doar pentru a supravieţui...Pentru a obţine bucuria vieţii şi respectul faţă de sine.” Jacques Salomé

Lucrarea cea mai emoţionantă a lui Jacques Salomé ne introduce în arta de a comunica la nivelurile profunde ale conştiinţei, pentru a pune bazele unor relaţii vii şi armonioase cu sine şi cu ceilalţi. Pornind de la experienţa personală şi de la descoperirile cotidiene ale existenţei sale, ne oferă câteva repere pentru a explora zonele de umbră ale personalităţii noastre, capcanele şi neînţelegerile din relaţia cu sine şi cu ceilalţi; a învăţa să depăşim înfrângerile, violenţele şi suferinţa; a avea curajul de a merge mai departe. O carte de referinţă pentru timpul prezent, când arta de a comunica este o necesitate a reuşitei personale.
Pentru Jacques Salomé, comunicarea este ştiinţa de a trăi. Curajul de a fi tu însuţi. Arta de a comunica conştient – Jacques Salomé

“Ce înseamna curajul de a fi Jacques Salome?”

Răspuns:
Să ai curajul de fi tu însuți nu presupune să faci acte eroice, să alergi în
întâmpinarea pericolului sau să salvezi pe cineva care se înneacă.
Acest curaj, atât de intim, se spijina pe 3 ancore:
1.A învăța să te iubești, cu bunavoință și respect (nu cu o iubire narcisică sau egocentrică).
2.A îndrăzni să te respecți. Asta înseamnă să înveți să spui NU, când cererea celuilalt nu corespunde valorilor noastre, disponibilitatilor noastre sau alegerilor noastre de viață.
3.A-ti asuma riscul autoresponsabilizării, adica a-ți asuma consecințele propriilor acte, fără să-l acuzi pe celălalt și mai ales să descoperi că ești responsabil nu de ceea ce ți se întâmplă, ci de ceea ce faci.

Pentru a întari aceste ancore în noi, va fi important:
• să cunoaștem și să respectăm nevoile relaționale (nevoia de a se exprima, de a fi înțeles, de a fi recunoscut, de a fi valorizat, nevoia de intimitate, de a crea și de a visa);
• să punem în practică câteva reguli de igienă relațională atât față de noi înșiși, cât și față de ceilalți (a nu confunda sentimentele cu relația pe care o propunem, a diferenția mai bine nevoia de dorință, a practica mai degrabă confruntarea decât înfruntarea, a învăța să vorbești mai curând despre tine decât despre celălalt, a practica comunicarea directă (și nu cea indirectă, vorbind despre cineva care nu este de față).

Să ai curajul să fii tu însuți, înseamnă să rămâi coerent, să fie un acord între ceea ce spui și ceea ce gândești, între ceea ce încerci și ceea ce faci.

Jacques Salomé

Comentarii