Perle de aur


În afara acestora, în despărțituri speciale se desfășurau șiraguri de perle nespus de frumoase, care străluceau sub lumina electrică, perle trandafirii, smulse din "pinele" Mării Roșii, perle verzi din haleotidul "iris", galbene, albastre, negre, produse curioase ale diverselor moluște din toate oceanele și ale unor scoici de apă dulce din nord, în sfârșit, câteva piese rare, a căror valoare nu poate fi socotită și care au fost produse de pintadinele cele mai rare. (Jules Verne, "20.000 de leghe pe sub mări")
Apele curate din jurul insulei Palawan din Marea Filipine au atras investitori. Există mai multe firme active de creștere a perlelor în Palawan, dar numai una cultivă perlele rafinate și rare de aur - Jewelmer, singurul din lume care a produs cu succes perle cu o culoare auriu natural. În urma unor decenii de cercetare în biotehnologie, Jewelmer a fost capabil să perfecteze procesele de împerechere care duc la nașterea scoicilor Pinctada maxima, capabile să crească în interiorul lor perle aurii mari și lucioase. Această culoare bogată și adâncă poate fi descoperită numai în cazul perlelor Mării Sudului, produse în Filipine.

Arhipelagul de Palawan
Perlele sunt cultivate prin transplantarea unui mic fragment de țesut din învelișul carapacei unei scoici, în carapacea alteia, mai tinere. „Altoirea” formează o pungă pentru perle și precipită carbonat de calciu în acest buzunar. Cu timpul, acest depozit crește și devine o perlă. Procesul durează între doi și cinci ani, până ce o perlă aurie se maturizează, iar cultivarea este un proces extrem de meticulos, care necesită mult timp, explică Jacques Branellec, director al Jewelmer. 
Orice variație de temperatură precum și a stării apei poate afecta scoicile. De 38 de ani activez în cultivarea perlelor, dar învăț mereu ceva nou
mai declară acesta.

Cuștile sunt suspendate prin cabluri la o adâncime de 15 metri.




Perlele sunt îndepărtate cu grijă din stridii. Doar câțiva experți au capacitatea de a deschide aceste stridii fără a deteriora perlele.



Timp de o săptămână mii de perle sunt colectate. Fiecare exemplar se vinde cu 500 de euro. Dar perlele de cea mai înaltă clasă pot costa de câteva ori mai mult.



Designerii concep  noi modele de bijuterii din perle.



Adevărate minunății, nu-i așa? :)



Comentarii

  1. acum stiu ce afacere sa pornesc :))) deschid o crescatorie de stridii care sa faca perle de aur :))) Foarte interesant articolul, Dana!

    RăspundețiȘtergere
  2. Bun aşa! Dacă ai 2 ani consecutivi de profit, mă gândesc la o ofertă de asociere! :D Până atunci, mult succes!

    Mulţumesc frumos, Liviu! :)

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu