Neobișnuit: Copacul Sângele Dragonului

Dragon’s Blood Tree (Dracena Cinnibaris), se află pe insula Socotra, insulă considerată o bijuterie a Terrei, iar biologii sunt de părere că 240 din cele 800 de specii de plante sunt endemice, adica sunt unice. Dar cel mai bizar copac de pe insulă este Copacul Sângele Dragonului, al cărui rășină de culoare roșie se scurge din trunchi atunci cand este “rănit”. Copacul este o relicvă din trecutul îndepărtat al Pământului, iar răşina colectată din crengile sale era foarte preţioasă în trecut, fiind folosită ca pigment pentru vopseluri, pentru tratarea dizenteriei şi a arsurilor, colorarea sticlei, dar și în ritualuri magice.



Socotra este un mic arhipelag format din patru insule ( Abd Al kuri, Samha, Darsa, și, desigur, Socrota, insula cea mai mare dintre ele) în Oceanul Indian, de-a lungul coastei de Est a Africii si la sud de Peninsula Arabică, aparținând de Republica Yemen. Numele de Socotra derivă dintr-o denumire sanscrită ce înseamnă ” Insula fericirii”. Cercetătorii au descoperit că pe insula Socotra există 800 de specii de copaci și flori, dintre care o treime sunt unice în lume, și din păcate, multe dintre acestea sunt pe cale de dispariție. Climatul este foarte aspru, temperatura ridicată, aerul uscat, dar totusi vegetația reușește să supraviețuiască. Pe insulă se întâlnesc plaje cu nisip fin, peșteri de până la 7 km lungime și munți ce ating înălțimi de 1525 m.

În ciuda faptului ca populatia băștinașă depășește 40.000 de locuitori, abia în urmă cu doi ani guvernul din Yemen a “plantat” primele drumuri după lungi negocieri cu UNESCO (deoarece UNESCO a declarat insula ca fiind Rezervație Naturală).




 Surse: apropo.ro & thepadrino.com & obviousmag.org

Comentarii