Douăzeci şi două de sfaturi practice pentru a rezista manipulărilor

1. Incercaţi să jucaţi cu dumneavoastră inşivă, din cand in cand, rolul de "avocat al diavolului", combătandu-vă propria imagine, concepţiile pe care le consideraţi de nezdruncinat, prejudecăţile, comportamentul, sentimentele. Veţi ajunge astfel să vă cunoaşteţi mai bine, să vă descoperiţi punctele slabe ori rigidităţile, dar poate şi calităţi pe care nu vi le-aţi pus in valoare. Incercaţi să vă priviţi cu alţi ochi, mereu din alte perspective, pentru a inţelege mai bine care este părerea celorlalţi despre dumneavoastră.
2. Exersaţi rostirea unor expresii precum: "Am greşit", "Imi pare rău", "E vina mea", "Am invăţat ceva din greşeala asta".
3. Fiţi atenţi la perspectiva din care alţii incearcă să prezinte, să incadreze o problemă, o situaţie, o anume opinie. Acceptand necondiţionat premisele lor, le oferiţi din start un avantaj substanţial. Fiţi pregătiţi pentru eventualitatea de a respinge de la bun inceput, in intregime, punctul lor de vedere şi de a veni cu varianta dumneavoastră. Feriţi-vă să treceţi la discutarea detaliilor inainte de a vedea dacă problema, in totalitatea ei, nu este cumva greşit pusă. De multe ori agenţii de influenţă işi atrag interlocutorul in discuţii pe marginea unei probleme, pentru ca abia cand e prea tarziu acesta să-şi dea seama că intreaga problemă era artificial creată. Spre exemplu, după revoluţia din 1989, regimul de la Bucureşti a făcut nenumărate presiuni asupra ziariştilor pentru discutarea articolelor pe care ar fi trebuit să le cuprindă legea presei. Ziarele independente insă au pus problema cu totul altfel: era intr-adevăr necesară legea presei sau apariţia ei ar fi putut justifica un nou val de cenzură informaţională?
4. Acceptaţi pierderile pe termen scurt (in bani, timp, efort, sau chiar respect faţă de propria dumneavoastră persoană) pentru a vă păstra independenţa. Lăsandu-vă atraşi cu uşurinţă de mirajul unor avantaje imediate, puteţi cădea in capcane foarte periculoase, iar suferinţa produsă de apariţia disonanţei cognitive va fi incomparabil mai mare decat cea provocată de nemulţumiri sau de necazuri trecătoare. Acceptaţi micile pierderi şi gandiţi-vă că ele vă sunt invăţătură de minte pentru a nu mai greşi in viitor.
5. Puneţi imediat piciorul in prag atunci cand sunteţi nemulţumit, agasat, sau cand suferiţi din cauza comportamentului unei persoane apropiate. Exersaţi-vă in a spune:,,Pot trăi şi fără dragostea (prietenia) ta, chiar dacă la inceput imi va fi greu. Dacă vrei să mai fim impreună (prieteni), incetează să mai faci lucrul ăsta şi obişnuieşte-te să faci asta", sau: "Pot supravieţui fără favorurile dumneavoastră, dacă vreţi să rămanem in relaţii bune, gandiţi-vă să mă trataţi cu mai mult respect" ş.a.m.d. In caz că nu sunteţi luat(ă) in serios, chiar după avertismente repetate, pregătiţi-vă să vă detaşaţi (despărţiţi) total de persoana respectivă.
6. Evitaţi intotdeauna să luaţi hotărari pripite, mai ales in situaţii care vă sunt neclare. Mulţi agenţi de influenţă exagerează graba cu care trebuie să răspundeţi, presandu-vă, pentru a nu vă da timp de gandire. Judecaţi problema la rece, luaţi-vă un răga suficient, căutaţi surse suplimentare de informaţii asupra subiectului şi abia apoi puneţi-vă semnătura.
7. Intotdeauna cand ceva vi se pare neclar, insistaţi cu intrebările pană ce vă lămuriţi complet. Nu-i lăsaţi pe agenţii de influenţă să vă facă să vă simţiţi prost şi astfel să vă reducă la tăcere, in foarte multe cazuri, explicaţiile superficiale sunt semne ale unor tentative de manipulare, dar şi ale superficialităţii şi incompetenţei celui chipurile atotştiutor.
8. Exersaţi-vă in descifrarea sensurilor ascunse ale lucrurilor sau situaţiilor intalnite la fiecare pas, indiferent cat de banale ar părea: rolul uniformelor, substratul diverselor relaţii interper-sonale, intenţiile reale ale diverşilor vorbitori, rolul nescris al unor legi şi regulamente. Incercaţi să vă explicaţi ce s-a urmărit prin promovarea unor anumite concepţii arhitectonice, care sunt tentativele de manipulare prin afişarea diverselor simboluri sau sigle, ce interese se ascund sub unele alianţe de circumstanţă, prin ce mijloace este obţinut acceptul sau ataşamentul unora sau al altora faţă de anumite idei, organizaţii sau lideri, cum acţionează asupra individului presiunea grupului social din care face parte, ce se poate citi printre randuri in articolele din ziare ş.a.m.d. Poate fi un joc interesant, dar şi foarte util.
9. Fiţi atent(ă) la regulile impuse de gazde, atunci cand sunteţi in rolul oaspetelui. Uneori respectarea instinctivă a acestora (pentru a nu da dovadă de impoliteţe) vă poate limita drastic libertatea de exprimare, de acţiune şi chiar de alegere. Priviţi cu detaşare regulile de protocol, respectaţi-le, dar nu intr-o asemenea măsură, incat să renunţaţi la a vă mai expune deschis părerile. Incercaţi din cand in cand să jucaţi rolul nonconfor-mistului. Reacţiile celor din jur vă vor putea demonstra dacă au sau nu intenţii ascunse.
10. Nu acordaţi credit soluţiilor simple in cazul unor probleme personale, sociale sau politice complexe.
11. Amintiţi-vă că nu există dragoste sau prietenie totala, necondiţionată, din partea unui străin, la prima vedere. Fiţi foarte atenţi la cei care incearcă să vi se "bage sub piele" şi incercaţi să aflaţi ce anume urmăresc să obţină de la dumneavoastră. Insă chiar şi in cadrul relaţiilor obişnuite de prietenie sau de iubire, reţineţi că acestea pot fi verificate numai in timp. De asemenea, este imposibil ca ele să reziste dacă unul numai dă, iar celălalt doar primeşte. Increderea, adevărata dragoste sau prietenie au la bază reciprocitatea şi respectul faţă de celălalt.
12. Dacă ajungeţi intr-o situaţie socială nouă, intr-un anturaj nou, intr-o companie nefamiliară, incercaţi imediat să aflaţi de pe ce poziţie puteţi intra in contact cu cei din jur şi care sunt principalii agenţi de influenţă ai grupului. Intraţi pe "lungimea de undă" a acestora, aflaţi cat mai multe amănunte despre ei, "citiţi-le" preferinţele, orgoliile, preocupările, flataţi-i dacă e cazul, incercaţi să descifraţi ce urmăresc şi apoi căutaţi soluţiile cele mai bune pentru a rezolva problemele ce se pot ivi.
13. Evitaţi situaţiile total nefamiliare, in care nu vă puteţi manifesta libertatea de acţiune sau de exprimare. Dacă totuşi vă aflaţi intr-o asemenea situaţie, incepeţi cu testarea limitelor ce vă sunt impuse. Acceptaţi un preţ mai mic pentru a vă elibera, in loc să vă supuneţi unor suferinţe greu de suportat pe care vi le-ar putea provoca rămanerea intr-o astfel de situaţie.
14. Nu vă dezvăluiţi sentimentele, dorinţele ascunse, slăbi-ciunile sau limitele in faţa oricui. Amintiţi-vă că, uneori, chiar şi cel mai bun prieten vă poate trăda sau vă poate exploata cu ajutorul acestor destăinuiri.
15. Obişnuiţi-vă cu momentele de detaşare emoţionaă, mai ales atunci cand doriţi să analizaţi cu atenţie ă anumită problemă. Exersaţi-vă in păstrarea calmului şi a sangelui rece, in confruntările cu cei care incearcă să va manipuleze. De foarte multe ori ei urmăresc să vă enerveze special pentru a vă crea momente de vulnerabilitate de care să se folosească in a vă ingenunchea.
16. Nu vă lăsaţi la cheremul lăcomiei şi al satisfacerii orgoliului personal. Agenţii de influenţă ştiu foarte bine cum să vă exploateze aceste slăbiciuni pentru a profita de pe urma dumneavoastră sau chiar pentru a vă supune in cele din urmă. Rezistaţi ademenirilor, linguşelilor, barfelor, iar dacă vă simţiţi nesigur(ă) şi nu ştiţi cum să procedaţi, gandiţi-vă la persoana pe care o consideraţi un exemplu de onestitate şi stăpanire de sine şi imaginaţi-vă cum ar proceda aceasta in locul dumneavoastră.
17. Acceptaţi schimbul de idei, analizaţi la rece opiniile sau concepţiile ce nu coincid cu ale dumneavoastră, mai ales cand sunt susţinute de argumente concrete, incercaţi să vă puneţi in locul celor cu care vă confruntaţi ideile, pentru a vedea mai bine unde greşesc ei sau unde greşiţi dumneavoastră.
18. Identificaţi momentele in care simţiţi un sentiment de vină şi incercaţi să-i aflaţi originea. Vedeţi dacă nu vă este indus in mod artificial pentru a vă determina să acţionaţi intr-un anume fel. In general, nu luaţi decizii pentru a scăpa de sentimentul de vină. Acceptaţi-l ca pe o componentă inevitabilă a firii umane, dar nu acţionaţi sub imperiul său.
19. Acţionaţi pe deplin conştient in toate situaţiile. Nu luaţi decizii doar pentru că "aşa trebuie" sau pentru că aşa v-a intrat in reflex. Incercaţi să vedeţi care anume reflexe corespund convingerilor dumneavoastră intime şi care v-au fost impuse prin diverse tehnici de manipulare.
20. Gandiţi-vă că, uneori, consecvenţa poate conduce la rigiditate. Dacă in urma unei analize detaşate vă daţi seama că aţi greşit, nu persistaţi in greşeală doar de dragul consecvenţei.
21. Autorităţile legitime trebuie respectate, dar cei care se erijează in autorităţi fără a avea legitimitate trebuie supuşi unei analize atente pentru a vedea care sunt interesele ascunse ce ii animă şi pentru a găsi calea de a-i respinge.
22. Vociferările sau reacţiile emoţionale nu sunt suficiente pentru contracararea actelor de inechitate sau de injustiţie. Pentru a lupta impotriva oricăror abuzuri trebuie să vă asumaţi deschis opţiunea şi să le infruntaţi pană la capăt, indiferent de consecinţe.

Lista prezentată mai sus conţine douăzeci şi două de sfaturi, insă ea constituie doar un inceput. O puteţi completa dumneavoastră inşivă cu concluziile proprii extrase din această carte sau rezultate in urma observaţiilor din viaţa de zi cu zi. Apoi puteţi analiza din nou toate aceste metode, le puteţi practica, le puteţi perfecţiona, le puteţi adapta situaţiilor concrete in care vă aflaţi la un moment dat, le puteţi impărtăşi celor din jurul dumneavoastră sau le puteţi ignora.
Alegerea vă aparţine...

Autor: BOGDAN FICEAC

Comentarii

Trimiteți un comentariu