De ce este greu sa renunţi la fumat?


Vă spun din start, sunt nefumător. Chiar dacă sunt la serviciu,pe undeva cu prietenii sau în familie, majoritatea persoanelor din jurul meufumează. La un moment dat unii dintre aceştia au încercat să renunţe la acestviciu. Doar foarte, foarte puţini au reuşit, majoritatea apucându-se din nou,după care încercând iar să renunţe, după puţin timp iar reapucându-se, şi totaşa ca un dans nebun al două persoane ce nu pot sta una fără alta prea multtimp.

Am citit pe undeva că 70% dintre fumători vor să renunţe iar40% încearcă asta în fiecare an. Statistica ne arată că mai mult de 5 milioanede oameni mor în fiecare an datorită consecinţelor fumatului. Un procentcovărşitor de 50% dintre cei care îşi revin după intervenţii chirurgicaledatorită cancerului pulmonar, se apucă după scurt timp din nou de fumat!

Aşa că, întrebarea este, de ce este aşa de greu să renunţila fumat? Probabil cel mai scurt răspuns posibil este: nicotina.

Nicotina este un drog prezent în tutun si creeazădependenţă, iar această dependenţă cauzează schimbări psihologice la fumători,deoarece sentimentele de plăcere oferite de fumat coincid cu multe aspecte comunedin viaţa acestora. Prin urmare atunci când cineva încearcă să se lase de fumat,nu numai că trebuie să învingă dependenţa de nicotină, ci trebuie să se lupteşi cu anumite situaţii din viata ce declanşează dorinţa de a fuma.

Inhalarea unui singur fum dintr-o ţigară, trimite moleculede nicotină către creier în doar câteva secunde. 
Acestea interacţionează cureceptorii din celulele creierului eliberând valuri de dopamină, ceea ce faceca persoana respectivă să se simtă relaxată. În afară de dopamină, fumatulactivează şi eliberează şi alte molecule în creier (opioide endogene) ce îitransmit fumătorului o senzaţie de plăcere, intensificându-i sentimentelepozitive.

Pe măsură ce o persoană fumează tot mai mult, organismulacesteia se obişnuieşte şi tolerează tot mai mult nicotina. Pentru a atingeacelaşi nivel de plăcere, aceasta trebuie să fumeze mai mult, deoarece corpul săumetabolizează repede nicotina, iar nivelul acesteia prezent în sânge scadefoarte repede în doar câteva ore. Puteţi deveni dependent de nicotină în doarcâteva săptămâni de fumat regulat. Dacă veţi încerca să vă lăsaţi corpul vostruintră în sevraj. Printre simptome enumerăm: anxietate, irascibilitate,ostilitate, depresie, oboseala, dureri de cap, tulburări de somn, apetitscăzut, etc.

Companiile de tutun, binenţeles că ştiu toate acesteaspecte, dar decât să piardă bani, au trecut  în schimb la câteva schimbări importante demarketing pentru a creşte vănzarea acestora în detrimentul sănătăţii oamenilor.Au schimbat design-ul şi ingredientele ţigărilor pentru a le face mai atrăgătoarefumătorilor începători şi ce provoacă dependentă mai mare fumătorilor „veterani”.Printre aceste schimbări enumerăm  introducereaamoniacul, ce face ca nicotina să ajungă mai repede la creier, sau adăugarea demici găuri în filtrul ţigărilor ca astfel fumătorii să inhaleze mai mult fum.

Mai jos aveţi un infografic foarte interesant despreefectele nicotinei asupra organismului. Pentru o rezoluţie mai bună, daţi clickpe acesta.


În încheiere urez tuturor celor care vor să se lase multsucces, răbdare şi voinţă, căci astea sunt poate cele mai importante trăsăturicare fac diferenţa.



Comentarii

Trimiteți un comentariu