Cronologia unei noi revoluții?

Ziua 1 (13 ianuarie): București: Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, la Cotroceni, că cere public premierului retragerea proiectului Legii sănătăţii, el menţionând că face acest lucru văzând că o mare parte din public şi majoritatea celor din sistemul de sănătate nu vor schimbarea acestuia. În urma acestei declaraţii, circa 400 - 450 de persoane protestau în faţa Teatrului Naţional din Bucureşti, cerând demisia preşedintelui, apoi manifestanții s-au îndreptat către Cotroceni,  unde au scandat lozinci de susţinere pentru Raed Arafat şi împotriva preşedintelui Traian Băsescu şi a guvernului. Protestul nu a fost autorizat.

Foto Mediafax

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, Georgian Enache, a declarat pentru MEDIAFAX că iniţiatorii protestului vor fi identificaţi pe baza imaginilor video şi sancţionaţi conform legii pentru organizarea protestului.

Foto Mediafax

Timişoara: Aproximativ 200 de persoane participă la un miting pentru susţinerea lui Raed Arafat

Aproximativ 200 de persoane participă, vineri seară, în Piaţa Victoriei din Timişoara, la un miting pentru susţinerea lui Raed Arafat, manifestarea neautorizată fiind anunţată prin intermediul reţelelor de socializare.

Braşov: Peste 500 de persoane s-au adunat în Piaţa Sfatului

Peste 500 de persoane s-au adunat, vineri seară, în jurul orei 19.00, în Piaţa Sfatului, din Braşov, pentru susţinerea lui Raed Arafat, într-o acţiune neautorizată, jandarmii masaţi în zonă încercând fără succes să le oprească deplasarea spre sediul Prefecturii.

Ziua a doua (14 ianuarie)

Sâmbătă, în Piaţa Universităţii s-au adunat de la ora 14.00 câteva sute de persoane pentru a protesta faţă de problemele diverse cu care se confruntă şi pentru a scanda lozinci împotriva Guvernului şi a lui Traian Băsescu.

Foto: Ziarul Financiar

O parte a protestarilor s-au îndreaptat spre Palatul Cotroceni, în timp ce alţii au rămas în Piaţa Universităţii, blocând bulevardul. Protestarii care au plecat spre Cotroceni au fost însoţiţi de jandarmi.

Protestatarii au ajuns la Palatul Cotroceni şi scandează "Ieşi afară, javră ordinară!", "Hoţii!" şi "Demisia!"

Un jandarm a fost rănit în urma altercaţiilor. Numărul jandarmilor a fost suplimentat şi se pregăteşte o intervenţie în forţă.

Oamenii strigă "Jos Băsescu", "Demisia" şi "Veniţi cu noi". Cei care au rămas la Universitate continuă să ocupe bulevardul. Alţii strigau "Libertate" de pe troiţa închinată Eroilor Revoluţiei.

Protestatarii s-au luat la bătaie cu jandarmii în Piaţa Universităţii. Mai mulţi jandarmi şi protestatari au fost răniţi în ciocniri. Cinci persoane au fost rănite, din care trei au fost transportate de urgenţă la spital.

Foto: Ovidiu Micsik

Protestatarii s-au mutat pe Bulevardul Regina Maria, pentru a învălui jandarmii. Forţele de ordine folosesc scuturile pentru a se apăra de protestatari.

Foto Antena3

În țară:

Târgu Mureş: Peste 1.500 de persoane au participat la un miting pentru susţinerea lui Raed Arafat

Craiova: Aproximativ o sută de persoane au ieşit în stradă pentru susţinerea lui Raed Arafat

Miting de susţinere a lui Arafat şi la Oradea, la care au participat aproximativ o sută de persoane

Proteste în faţa Prefecturii Mehedinţi, unde s-au adunat aproximativ 50 de persoane

Constanţa: Aproximativ 200 de persoane s-au adunat în faţa Prefecturii pentru susţinerea lui Arafat

La Sibiu au fost câteva zeci de manifestanți care au protestat faţă de Guvern şi preşedintele Traian, iar la această oră protestul s-a încheiat

Timişoara: Aproximativ o sută de persoane participă la un miting de susţinere a lui Raed Arafat


Ploieşti: Circa 70 de persoane au manifestat împotriva lui Băsescu şi a Guvernului şi au agresat jurnalişti

Două autobuze și 3 dube cu jandarmi au fost observate pe DN1 îndreptându-se către București

La această oră în București

Foto: realitatea.net

Protestele continuă, 1000 de manifestanță sunt prezenți în Piața Universității și au loc violențe. Forţele de ordine au folosit gazele lacrimogene şi bastoanele din dotare.  Jandarmii reţin o parte din protestatari. Bilanțul provizoriu: 29 de oameni ridicați și 20 de răniți, dintre care 5 jandarmi.

O femeie a leşinat fiind prinsă în mulţime, fiind necesară prezența Ambulanţei - foto realitatea.net

Protestul din Piaţa Universităţii a ajuns și pe CNN. Imagini cu incidentele violente din Piaţa Universităţii, precum şi un articol referitor la acestea au apărut pe secţiunea iReport a site-ului postului de televiziune CNN.


Manifestanților li se cere să părăsească Piața Universității. Și-au făcut apariția scutierii și se va trece în scurt timp la folosirea forței. Oamenii au început să părăsească Piața.

Transmisiunile LIVE ale webcam.urilor din Piața Universității  au fost întrerupte.

Captura foto: http://www.livetraffic.ro/index.php

CNN: Poliția încearcă să disperseze manifestanții folosind gaze lacrimogene (edition.cnn.com)



The Independent: Jandarmii au aruncat cu gaze lacrimogene în timpul ciocnirilor care au avut loc cu ocazia unui miting anti-guvernamental, în a doua zi de demonstrații împotriva aplicării măsurilor de austeritate și a standardelor scăzute de viață. Acestea sunt protestele cele mai de amploare de când președintele Traian Băsescu a venit la putere în 2004 și sunt datorate reducerilor drastice ale salariilor din sectorul public, taxelor mărite și a corupției generalizate. (independent.co.uk)

În acest moment, manifestanții în retragere aruncă cu pietre, sticle și chiar bâte către jandarmi.

Protestul s-a stins în jurul orei 1.

La protestele organizate sâmbătă, în ţară, au participat 3.000 - 4.000 de oameni, iar aproximativ 1.000 de jandarmi au asigurat ordinea publică, a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, Aurel Moise, şeful Direcţiei Ordine şi Siguranţă Publică din Jandarmeria Română.  (Mediafax)


 Surse: Gândul & Mediafax & România Liberă & Antena 3 & RealitateaTV

Comentarii

Trimiteți un comentariu