Cronologia unei noi revoluții? Ziua 9

Update4: 23.00 Protestele din această seară se apropie de sfârșit. Nu au fost înregistrate incidente violente. Manifestările vor continua și mâine.

Update3: 20.30 MAI: 400 de oameni protestează în Piaţa Universităţii, 2.000 de manifestanţi sunt în 16 localităţi.

Update2: 18.00 Profesorii au venit şi sâmbătă în Piaţa Universităţii, secretarul general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Liviu Pop, declarând că sunt aşteptate să se alăture protestului aproximativ 300 de cadre didactice, notează Mediafax. Liviu Pop a spus că aceştia nu vor veni în Piaţa Universităţii ca sindicalişti, ci ca profesori. El a precizat că în Piaţa Universităţii sunt deja peste o sută de profesori din Sectorul 3, dar că sunt aşteptate să ajungă şi cadre didactice din Sectorul 1.

Foto: România Liberă

Update1: 17.30 Incidente între manifestanţi în Piaţă. Reprezentanţii organizaţiei extremiste Noua Dreaptă, în jur de 10-15 oameni care aduseseră cu ei o instalaţie de sonorizare, au fost bruscaţi de ceilalţi demonstranţi. Reprezentanţii Noii Drepte au fost practic alungaţi din Piaţă.


 În faţa Teatrului Naţional s-au strâns puţin peste 100 de oameni. În ciuda ninsorii abundente şi a frigului, protestatarii continuă să-şi strige nemulţumirile, de la demisia guvernului, la alegeri anticipate şi schimbarea întregii clase politice.

Foto: Alexandru Solomon/Mediafax
 Până la această oră, protestul din Piaţa Universităţii se anunţă a fi unul paşnic. La faţa locului au ajuns şi jandarmii, care au început să monteze gardurile. (Realitatea.net)

Premierul Emil Boc a făcut astăzi declarații de presă: "Eu sper ca opozitia sa nu incurajeze violenta, pentru ca face rau tarii", a declarat sambata premierul Emil Boc, adaugand ca este incurajat de faptul ca "violentele n-au escaladat". " Vreau sa stiti ca inteleg suferintele romanilor, atat ca si prim-ministru, ca si ca om, pentru ca am contact cu oamenii, stiu ce inseamna sa ai greutati in aceste vremuri de criza economica", a afirmat Boc. "Noi politicienii, presedintele si premierul, ne-am sacrificat imaginea, partidul si-a sacrificat votul si voturile pentru a gasi solutia ca Romania sa iasa din criza", a afirmat seful Executivului, care a criticat gestul "iresponsabil" al PSD de a cere UE blocare fondurilor europene pentru Romania. (Hotnews.ro) Emil Boc a declarat că alegerile vor avea loc cu siguranţă în 2012 şi că este de discutat dacă acestea vor avea loc cu două luni mai devreme decât ar fi programate.

Patriarhia face apel la pace socială, la dialog şi cooperare pentru schimbarea stării actuale de criză a societăţii româneşti şi precizează că trebuie găsite soluţii pentru apărarea demnităţii umane atunci când aceasta este umilită din cauza nedreptăţilor sociale, a sărăciei şi neajutorării. (realitatea.net)


 În țară:

Aproximativ o mie de persoane protestează la Craiova, manifestanţii plecând într-un marş pe străzile din municipiu şi cerând demisia preşedintelui Traian Băsescu şi a Guvernului, iar traficul rutier a fost întrerupt pe traseul esplanada Clubului Electroputere până în Piaţa Prefecturii.

Foto: Tudor Costi/Arhiva Mediafax


Protestatarii au fluiere şi scandează "Nu staţi la balcoane că muriţi de foame", "Veniţi cu noi", "Anticipate", "Nu vă fie frică că Băsescu pică", "Piticu' şi Chioru' au sărăcit poporul". De asemenea, au pancarte cu mesajele: "Patria este norodul, iară nu tagma jefuitorilor". "Noi cu mândria, voi cu hoţia", "Jos Băsescu".


 Aproximativ 30 de persoane au protestat, sâmbătă după-amiază, în centrul municipiului Sfântu Gheorghe, manifestaţia "împotriva crizei morale", organizată de doi tineri maghiari, fiind autorizată şi desfăşurându-se în acordurile unui fluier.

Peste 50 de persoane protestează, sâmbătă după-amiază, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, faţă de şeful statului şi Guvern, fiind adus un panou pe care doritorii îşi pot scrie nemulţumirile.

Circa 70 de persoane s-au adunat, în jurul orei 16.00, în Piaţa Victoriei din Timişoara, pentru a noua zi consecutiv, cerând demisia preşedintelui Traian Băsescu şi a Guvernului condus de Emil Boc.

Protestatarii afişează pancarte pe care scrie "Roberta să vină să ne numere", "Fără hoţ, fără hoţi, fără hoţii" şi "Băsescienii - sectă infectă".

Un număr de 20 de persoane s-au adunat, sâmbătă, în Piaţa Palatului Culturii din Iaşi, la mitingul de protest convocat de sindicatele din educaţie şi sănătate, organizatorii punând prezenţa scăzută pe seama frigului şi a ploii. (Mediafax)

Știre în curs de actualizare

Pentru evenimentele din zilele precedente, accesați:

Cronologia unei noi revoluții? Ziua 8

Cronologia unei noi revoluții? Ziua7

Cronologia unei noi revoluții? Ziua 6

Cronologia unei noi revoluții? Ziua 5

Cronologia unei noi revoluții? Ziua 4

Cronologia unei noi revoluții? Ziua 3

Cronologia unei noi revoluții? Ziua 1 și Ziua 2

Comentarii