Cronologia unei noi revoluții? Ziua 7

Update 13: 23.40  Circulația a fost reluată pe bulevardul Magheru. 48 de protestatari au fost reținuți. Cei mai mulți dintre manifestanți au părăsit zona, dar jandarmii au rămas în continuare pe poziții. Piața Universității a fost evacuată.

Foto: Gândul
Update12: 23.20 Mai mulți manifestanți au fost urcați în dube de către jandarmi în aceste momente. Un protestar a fost prins în busculadă în Piața Universității și a fost lovit cu picioarele de către jandarmi când încercau să-l urce în dubă. În prezent zace rănit pe trotuar și se așteaptă o ambulanță.


Foto: Gândul
Update11: 23.10 Circulația este blocată între Piața Universității și Piața Romană. Jandarmii evacuează protestatarii și sunt pregătiți să intervină în forță pentru a aplana violențele.


Foto: Gândul
Update10: 22.45 Mai mulți tineri au ridicat gardurile de protecție și se îndreaptă cu ele spre jandarmi. Jandarmii folosesc gaze lacrimogene, iar protestatarii aruncă cu sticle și bâte înspre jandarmi. Atmosfera este tensionată și se strigă ”Fără violență!”

Foto:Gândul

Update9: 21.25 Ludovic Orban, huiduit și bruscat din nou de protestatari în Piața Universității. ”Ieși afară, javră ordinară!”. Orban a fost huiduit și alungat și marți de către manifestanți.

Mitingul de la Focşani la care au participat aproape trei mii de persoane, între care s-au aflat şi lideri locali ai PSD, s-a încheiat joi seară, după câteva ore de proteste. (Mediafax)


Foto: Mediafax / George Noaptes

La Cluj, 400 de oameni au scandat "Sus tricolorul, jos dictatorul". Mitingul de protest din Piaţa Unirii din Cluj-Napoca s-a încheiat fără incidente, protestatarii participând la un marş pe străzile din centrul oraşului, în cadrul căruia au scandat lozinci împotriva preşedintelui Traian Băsescu, transmite corespondentul Mediafax. 


Aproximativ 500 de persoane au protestat în faţa Prefecturii Constanţa, solicitând demisia preşedintelui Traian Băsescu şi a premierului Emil Boc, manifestarea fiind una paşnică, transmite corespondentul Mediafax. Numărul participanţilor a crescut treptat până în jurul a 500 de protestatari, acesta fiind cel mai mare număr de manifestanţi de la Constanţa de la începerea protestelor din data de 14 ianuarie.  
Update8: 20.40 Secretarul de Stat din Ministerul de Interne Ioan Dascălu a declarat: ”Jandarmeria și Poliția nu vor interveni în forță dacă protestatarii sunt pașnici. 1500 de persoane se află acum în Piața Universității. Cinci manifestanți au fost duși la secțiile de poliție: trei dintre aceștia aveau sticle incendiare, iar ceilalți doi dețineau asupra lor cuțite.”






Update7: 20.10 Un cutremur de 4,1 grade pe scara Richter s-a produs în Vrancea, la adâncimea de 141 km, informează Institutul Naţional pentru Fizica Pământului.


Update6: 20.05 Suporterii au aprins câteva fumigene în Piața Universității. Nu a fost nimic grav, ci a fost doar o modalitate de a protesta față de acuzele aduse duminică.

Update5: 18.45 Aproximativ 2000 de manifestanți au ajuns în Piața Universității. Mai mulți protestatari s-au îmbrâncit cu jandarmii în momentul în care coloana a ajuns în Piață. Gardurile amplasate de jandarmi au fost puse la pământ, iar jandarmii încearcă să oprească protestatarii.  În prezent, peste 5.000 de oameni sunt prezenți în Piața Universității.

Foto: EVZ

Update4: 17.40 Grupuri de tineri au plecat din fața Guvernului și se îndreaptă acum spre Piața Universității. 


Update3 17:20 - Crin Antonescu ține un discurs la Arcul de Triumf: ”Le cerem tuturor acţiune comună pentru plecarea guvernului. Dragi prieteni, vreţi acelaşi lucru ca şi noi, avem de făcut cel puţin o jumătate de drum împreună şi sunt convins că poate voi singuri veţi putea schimba puterea fără noi, poate noi vom putea schimba puterea fără voi, dar şi pentru noi şi pentru voi nu se pune problema doar să schimbăm puterea, ci să schimbăm România, iar România nu o putem schimba decât împreună. Ultima speranţă a acestei puteri este să ne disperseze, cei care suntem în partide cu cei care nu sunt în partide. E veche de când lumea diversiunea şi răspunsul este unul singur, solidaritatea. Nu promitem salarii, ceea ce promitem şi promit împreună cu Victor Ponta, împreună cu dumneavoastră toţi sunt cinste, pricepere şi cuviinţă".

Liderul PSD Victor Ponta a declarat la mitingul USL, că salută sindicatele şi ONG-urile care au renunţat la a discuta cu Guvernul, menţionând că "anul acesta este sfârşitul lui Traian Băsescu şi un nou început pentru România". (Mediafax)




În semn de solidaritate cu protestele românilor din ultimele zile, conaţionalii care trăiesc în capitala Austriei au decis să manifeste paşnic de la ora 18, în faţa ambasadei ţării noastre de la Viena, pentru "a arăta în cel mai paşnic şi respectuos mod că nu suntem indiferenţi la evenimentele din România". (Jurnalul național)

Preşedintele Parlamentului European: Recomand Guvernului român să îi ia foarte în serios pe protestatari, sunt fără speranţă. Întrebat dacă situaţia politică din România ar putea face subiectul unei discuţii în Parlamentul European, aşa cum este cazul Ungariei, Schulz a răspuns: "Este devreme pentru a mă pronunţa, dar am văzut în ultimele zile mişcări enorme în ţară şi recomandarea mea pentru guvernele din toate ţările, dar pentru România în special, (...) este să îi ia foarte în serios pe acei oameni care sunt cu adevărat în stradă, pentru că sunt oameni care nu mai au speranţă pentru viitor. Iar oamenii fără speranţă pentru copiii lor merită să fie luaţi în serios şi recomand tuturor acţiuni economice urgente pentru a îmbunătăţi traiul de zi cu zi. Oamenii din stradă nu sunt interesaţi de dezbaterile noastre instituţionale, ci de viitorul copiilor lor" (Gândul)

Foto: Jurnalul național
Update2: 17.00 Purtătorul de cuvânt al MAI a precizat că la ora 16.00, pe lângă cei 5.000 de oameni care participă la mitingul USL, alţi 600 protestează în Capitală şi în alte judeţe ale ţării. Traficul este blocat în Piața Victoriei. Conform organizatorilor,  în Piața Victoriei se află 20.000 de persoane.


Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto


 Update1: 14.15 Zeci de autocare pline cu manifestanți au ajuns în București pentru a participa la mitingul USL. Autocarele sunt ținute de forțele de ordine la intrările în Capitală, pentru a fi aduse în coloană spre centru.

La prima ieșire publică după izbucnirea manifestațiilor, Traian Băsescu nu a vorbit despre proteste. Discursul lui Băsescu: 4.000 de cuvinte, nicio vorbă despre protestele din ţară. Preşedintele, mai interesat de securitatea din Orientul Mijlociu. În schimb, Băsescu i-a întrebat pe jurnaliştii prezenţi la Palatul Cotroceni, înaintea prezentării scrisorilor de acreditare de către noul ambasador al Marocului, dacă nu sunt "la vreo manifestaţie, pe undeva". (ZF)

Jandarmeria Bucureşti a suplimentat dispozitivele de jandarmi, joi, în contextul desfăşurării a două adunări publice diferite, mitingul organizat de USL şi protestul din Piaţa Universităţii, a declarat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Bucureşti, Georgian Enache. Georgian Enache a precizat că este vorba de două adunări publice diferite, desfăşurate în două locaţii diferite, staţionare. În aceste condiţii, dispozitivele de jandarmi au fost suplimentate astfel încât să poată fi gestionată situaţia din ambele locaţii.

Imagine: Octav Ganea/Mediafax foto

Totodată, Enache a făcut apel la participanţii la ambele mitinguri să nu se implice în incidente şi să semnaleze infiltrarea persoanelor care ar putea tulbura ordinea publică. (Mediafax)

In Bucuresti traficul rutier va fi restrictionat astazi in intervalul orar 14:00 - 19:00 pe Sos. Kiseleff, intre Piata Arcul de Triumf si Piata Victoriei, precum si pe strazile care intersecteaza artera respectiva, exceptie facand bd. Ion Mincu, care va fi inchis gradual, in functie de numarul participantilor la o adunare publica pe Soseaua Kiseleff, arata un comunicat al Politiei Capitalei.

In data de 19 ianuarie, conform avizului Comisiei Tehnice de Circulatie din cadrul Primariei Municipiului Bucuresti, intre orele 15:30 - 18:00, se va desfasura o adunare publica pe Sos.Kiseleff dupa cum urmeaza:

- intre orele 14:30 - 15:30 afluirea participantilor;
- intre orele 15:30 - 18:00 miting pe Sos. Kiseleff, intre Piata Arcul de Triumf si str. Monetariei;
- intre orele 18:00 - 19:00 defluirea participantilor.

Rute ocolitoare:
- Piata Presei Libere - Piata Montreal - bd. Marasti - bd. Alexandru Averescu - str. Turda - Podul Grant;
- Sos. Bucuresti Ploiesti - bd. Aerogarii - bd.Nicolae Caramfil - Piata Charles de Gaulle - bd. Aviatorilor.

foto Mediafax/Alexandru Solomon
 Primaria Capitalei a aprobat cererea Uniunii Social Liberale pentru mitingul de joi, din Capitala, actiune la care organizatorii estimeaza ca vor lua parte circa 10.000 de participanti. (Hotnews)

Astăzi sunt așteptați mii de manifestanți din toată țara și sute de autocare se îndreaptă spre Capitală. Pe de altă parte, firmele de transport care duc protestatarii către Bucureşti au fost ameninţate că îşi vor pierde licenţa. La Vaslui, acestea au fost ameninţate că-şi pot pierde licenţa dacă vor duce participanţi la mitingul de la Bucureşti - susţine conducerea locală a Partidului Conservator care nu a găsit niciun operator local de transport dispus să facă deplasarea spre Capitală. Și la iesirea din Piatra Neamţ, fiecare şofer de microbuz a fost controlat de agenţii rutieri. Oamenii legii şi-au notat numărul de pasageri şi direcţia de deplasare al fiecărui microbuz, dar susţin că e vorba de un control de rutină. O susţine chiar şi ministrul de Interne. (Antena3)

Foto:Antena3
 Liderul PSD Constanţa, Radu Mazăre, a declarat astăzi, înainte de a pleca la Bucureşti pentru a participa la mitingul organizat de USL, că dacă protestatarii din Piaţa Universităţii îl vor chema va merge să îi salute şi să le spună că este "cu sufletul, cu dorinţa, cu credinţa alături de ei".  "Îl dăm jos pe Băsescu?", a întrebat Mazăre. "Îl dăm jos pe Băsescu", au răspuns tinerii care îl vor însoți la București. "Vreau să fiţi un exemplu pentru toţi tinerii, pentru toţi studenţii din România pentru că nu sunt tinerii din România huligani, tinerii din România vor să construiască, să avem o ţară din care să nu plece după ce termină facultăţile", a afirmat Mazăre, înainte ca tinerii să se urce în microbuze.

Mazăre a spus că foarte puţini dintre tinerii respectivi sunt membri PSD, cei mai mulţi nefiind "înregimentaţi", susţinând că "i-a găsit în faţa Primăriei", scriindu-şi sloganurile. (Mediafax)

 Gruparea Anonymous salută mişcarea de protest din România într-un clip postat pe Youtube.




Pentru evenimentele din zilele precedente, accesați:

Cronologia unei noi revoluții? Ziua 6


Cronologia unei noi revoluții? Ziua 5

Cronologia unei noi revoluții? Ziua 4

Cronologia unei noi revoluții? Ziua 3

Cronologia unei noi revoluții? Ziua 1 și Ziua 2

Comentarii