Cronologia unei noi revoluții? Ziua 5

Update10: 23.00 O parte din manifestanți au părăsit Piața Universității. În această seară nu au avut loc incidente majore. 


Update9: 22.45 La această oră mai sunt proteste în 23 localități. Aproape 1000 de oameni manifestează în Piața Universității și se scandează lozinci în continuare. (Antena3)

Update8: 22.05 Cinci reținuți în București. MAI menține codul albastru de alertă. Jandarmii din Piaţa Universităţii fac şi astăzi control corporal preventiv, iar dacă situaţia o va impune, pot fi suplimentate forţele de ordine.

Foto: Mediafax


Update7: 21.50 Proteste au loc în 60 de orașe, iar 9.700 de oameni au ieșit în stradă. 5 sindicate s-au solidarizat cu manifestanții.


Foto: EVZ

Update6: 21.20 Ludovic Orban este prezent în Piața Universității și este huiduit de unii protestatari. Aceștia i-au cerut să plece, spunându-i că nu este piaţa lui şi scandând "PDL-USL, aceeaşi mizerie", avertizându-l totodată: "Orbane, pleacă de aici, că dai de belea!".


 
Update5: 21.00 Studenții au ajuns în Piața Universității.

 
Update4: 20.55 Premierul Boc nu promite nici majorări, nici demisia  - Premierul Emil Boc a transmis protestatarilor marţi seara, în timpul unei emisiuni la B1TV, că nu le poate promite bani sau demisia din funcţie şi nici anularea măsurilor dispuse de Guvern în contextul crizei, ci doar măsuri economice care să stimuleze investiţiile şi crearea locurilor de muncă.


Update3: 20.40 Un protestatar a fost prins cu o armă alba asupra lui în Piaţa Universităţii din Bucureşti şi a fost dus la secţie. Sute de studenți vin în Piață. Jandarmii au instituit zeci de filtre în Capitală.

 
Update2: 20.20 Peste 300 de oameni manifestă la această oră la Cluj și se îndreaptă spre Prefectură. Clujenii manifestează pașnic. Aproximativ două sute de manifestanţi din Piaţa Victoriei din Deva au pornit într-un marş spre sediul organizaţiei judeţene a PDL, ei având steaguri şi pancarte pe care scrie "Jos Băsescu", "Demisia", "Nu vrem comasate, vrem anticipate", informează Mediafax.

Protestatari în marș spre sediul PDL Foto: Intact Images
Update1: 20.00 În Piața Universității se află și un preot care cântă Veșnica Pomenire actualei guvernări. 3.000 de oameni au ieșit din nou în stradă în toată țara, în 45 de orașe. 1.200 de protestatari au pornit în marş şi au depus o cruce la sediul PDL din Sibiu. Protestul celor aproximativ 300 de persoane care s-au adunat, marţi seară, de la ora 17.00, la Braşov, s-a încheiat după mai bine de două ore, fără a se înregistra incidente. Primarul Constanţei, Radu Mazăre, a venit în zona unde are loc mitingul pentru a particpă la o emisiune de televiziune, fiind întâmpinat cu simpatie de cei aproape 300 de participanţi, şi a scandat împreună cu ei "Jos Băsescu", după care a mers printre manifestanţi şi a dat mâna cu ei. (Mediafax)

Sute de persoane s-au adunat din nou, marţi seara, în centrul Capitalei, pentru o nouă zi de proteste împotriva preşedintelui Traian Băsescu şi Guvernului, în ciuda revenirii lui Raed Arafat la Ministerul Sănătăţii. Protestatarii, care iniţial au ieşit în stradă pentru a-l susţine pe fondatorul SMURD, spun că nu se lasă impresionaţi de decizia preşedintelui şi premierului de a-l invita pe Arafat să lucreze la un nou proiect de lege a Sănătăţii.

Foto: Mediafax
Conducerea PNL a cerut primarului Oprescu autorizaţie pentru un marş şi un miting de 10.000 de oameni, punctul de plecare fiind Arcul de Triumf. Protestul ar urma să aibă loc joi în Piaţa Universităţii, de la 15.30.  "Chemăm pe bucureşteni să vină alături de noi la o demonstraţie paşnică împotriva actualei puteri care atentează la libertatea românilor. Miting pentru libertate", se arată în afişele distribuite de membrii PNL prin intermediul reţelelor de socializare. (Gândul)



Ministerul Administraţiei şi Internelor a emis alertă de Cod Albastru la nivelul instituţiilor subordonate. Este vorba despre Poliţie, Jandarmerie şi Pompieri. Codul Albastru presupune că un sfert dintre angajaţii Ministerului de Interne sunt chemaţi la serviciu. (Antena3)

Aproximativ 40 de persoane, majoritatea revoluţionari şi sindicalişti, protestează și în Piaţa Victoriei din Timişoara, în a cincea zi de manifestaţii împotriva preşedintelui Traian Băsescu şi a Guvernului condus de Emil Boc.

Protestatarii din Cluj au început să se adune şi în această după-masă în piaţa Unirii, pentru încă o zi de proteste împotriva Guvernului şi a preşedintelui Traian Băsescu. Cei prezenţi în piaţă au pancarte pe care scrie "Vrem monarhia în România", "Monarhia salvează România", "Adevărul e aici, nu la televizor".

 Aproximativ o sută de persoane s-au adunat, marţi, în jurul orei 17.00, în Piaţa Sfatului din Braşov, ei cerând pe lângă demisia guvernului și redenumirea Pieţei Sfatului în Piaţa Libertăţii, pe care o consideră "zonă liberă de portocaliu". Preşedintele Asociaţiei Luptătorilor, Răniţilor şi Urmaşii Eroilor "Braşov 21 Decembrie 1989" Dorin Lazăr Maior a spus astăzi în conferinţa de presă că intenţionează să meargă la Bucureşti, joi, împreună cu un grup de braşoveni pentru a se alătura protestelor din Capitală.

Braşovenii opriţi la gară / Foto: http://kissfm.ro

"Probabil că joi vom merge la Bucureşti. Nu vom merge cu trenul pentru că aţi văzut ce s-a întâmplat în alte părţi. Vom încerca să închiriem autocare şi vom face liste cu toate persoanele care vor să ni se alăture", a spus Maior.



Pentru evenimentele din zilele precedente, accesați

Cronologia unei noi revoluții? Ziua 4


Cronologia unei noi revoluții? Ziua 3

Cronologia unei noi revoluții? Ziua 1 și Ziua 2

Comentarii

Trimiteți un comentariu