Cronologia unei noi revoluții? Ziua 13

Update6: 22.30  Protestele se apropie de sfârșit la această oră, manifestațiile urmând să continue și în zilele următoare.


Update5: 21:15 Aproximativ 200 de persoane au protestat în această seara pe lapoviţă, în Piteşti, cerând demisiile preşedintelui Traian Băsescu şi a premierului Emil Boc. Oamenii au purtat pancarte pe care scria ,"Ruşine", "Băsescu pleacă" şi "Anticipate! Anticipate!".

Update4: 21.00 Aproximativ 60 de constănţeni au ieşit în stradă pentru a protesta la adresa preşedintelui Traian Băsescu şi a actualului Guvern, înfruntând ploaia şi vântul puternic. Ei au scandat "Jos Băsescu", "Jos Guvernul", "Demisia", "Anticipate" şi aveau pancarte pe care scria "Jos cenzura", "Vrem un stat de drept şi cu adevărat democrat", "Demisia maleficului Băsescu", "Băsescu, cine te-a votat s-a săturat. Demisia".

Update3: 20:45 Aproximativ 200 de persoane au participat la un miting organizat de PSD în parcul din faţa statuii Lupoaicei din municipiul Satu Mare, sărbătorind decizia Curţii Constituţionale în cazul alegerilor şi cerând demisia şefului statului şi a Guvernului.

Update2
: 20:00 Peste 150 de persoane protestează în faţa Prefecturii Bistriţa-Năsăud, aceasta fiind a unsprezecea zi în care oamenii ies în stradă, ei scandând, ironic, "Vrem comasate, dar nu se mai poate!".

Update1: 19:30 Jandarmii din Piaţa Universităţii au trecut la uniformele de iarnă. O parte dintre ei îi controlează pe cei ies de la staţia de metrou Universitate. (Gândul)


Protestele au continuat şi astăzi, pentru cea de-a 13-a zi consecutiv. Uniţi, românii au stat din nou cu orele prin pieţe, prin faţa prefecturilor şi şi-au strigat ofurile în stradă. Sute de bucureşteni protestează neobosiţi şi în frig, în Piaţa Universităţii. Oamenii cer demisia lui Traian Băsescu, lui Emil Boc şi alegeri anticipate.

Foto: Antena3


 Mişcările de protest din Bucureşti au slăbit în intensitate, dar nemulţumirile persistă.

La Bucureşti este foarte frig, vântul suflă cu putere şi, în a 13-a zi de la începutul protestelor spontane din Capitală, oamenii tot au ieşit în stradă.

Mai mulţi protestatari l-au îmbrâncit pe Petre Roman în Piaţa Universităţii, fostul premier fiind ajutat de o grupare de jandarmi să iasă din grupul de protestatari care îl îmbrânceau. Petre Roman este al patrulea politician respins la protestele din Piaţa Universităţii. În ultimele zile, Dan Diaconescu, Irinel Columbeanu şi Ludovic Orban au fost şi ei busculaţi de protestatari atunci când au apărut între ei. (Antena3)

Cei din piaţă scandează lozinci împotriva preşedintelui Traian Băsescu, a premierului şi a partidului de guvernământ, dar mesajele lor îi vizează şi pe politicienii din celelalte partide. Miercuri seară aceştia din urmă erau însă amintiţi mult mai rar decât în serile precedente.

Foto: Octav Ganea

Unii dintre protestatari au declarat că au văzut mesajul preşedintelui şi că, nemulţumiţi de cele spuse de acesta, au decis să continue protestul în ciuda frigului. "Am văzut mesajul (preşedintelui - n.r.). Un om fără coloană vertebrală, un om mic", a declarat unul dintre protestatarii din piaţă, îmbrăcat într-o vestă cu însemnele SANITAS. (ZF)

Preşedintele Traian Băsescu a declarat miercuri, la Palatul Cotroceni, că datorită eforturilor populaţiei, România a ieşit din recesiune, menţionând că speră ca cifrele statistice de la finalul lunii februarie să confirme acest lucru, el precizând: "Suntem unde trebuie".


Foto: Octav Ganea / Mediafax

Iată principalele sale declarații:

    Preşedinţii nu pot să demisioneze în perioadă de criză. Nu iau în consideraţie o asemenea soluţie decât dacă va fi evident că asta este soluţia. Întrebat dacă ar fi de acord să se organizeze un referendum pentru a vedea dacă mai are susţinere sau nu , a declarat că este o variantă pe care o poate lua în considerare.

    Sunt mult mai mulţi nemulţumiţi decât cei care au ieşit în stradă, iar o parte din societate nu mai vede în preşedintele României un partener.

    Sunt de meserie comandant de navă şi nu am ratat niciodată destinaţia. Nu o voi rata nici cu România.

    Poporul şi-a făcut datoria. A fost supus măsurilor de austeritate severe. Este de data aceasta rândul politicienilor să asigure stabilitatea ţării şi continuarea proceselor de reformă. Fără stabilitate nu avem nicio şansă. Cu stabilitate politică, cu înţelegere între partide vom reuşi cu certitudine.

    În ultima perioasă societatea civilă de bună calitate s-a retras în cochilie. Este timpul să revină. Este un apel pe care îl fac la revenirea societăţii civile de bună calitate în prim-planul vieţii politice şi sociale.

    Aş vrea ca nimeni să nu mizeze pe laşitatea mea în a spune ce este de spus. Cu certitudine voi face observaţii publice şi despre ce ar trebui să facem şi despre ce nu se face. Nu am nimic de schimbat în comportamentul pe care l-am avut în cele două mandate de până acum, cu excepţia unor gafe cum a fost cea cu Arafat.

    "Preşedintele conduce hotărârile Curţii Constituţionale" - orice român poate să întrebe orice judecător al CC dacă vreodată am cerut o anumită soluţie

    "Băsescu conduce Guvernul" - întrebaţi UDMR de câte ori le-am spus să facă ceva. M-am implicat pentru că ţara avea nevoie de anumite legi.

    "Băsescu conduce PDL" - dacă l-aş fi condus eu partidul ar fi fost mult mai bine condus.

    "Băsescu face dosare" - îl voi considera om de rea credinţă pe acela care nu va putea să spună ce procuror a spus asta şi despre ce om politic este vorba. S-a creat o imagine propagată continuu că DNA este instrumentul preşedintelui. Vă asigur că nu este aşa. Este sub demnitatea unui preşedinte să facă aşa ceva.

    Oricât de mare ar fi presiunea cu eticheta de dictator voi continua să susţin fără rezerve toate instituţiile statului care luptă împotriva corupţiei.

    În momentul de faţă nu se mai poate miza pe investiţiile străine pentru crearea locurilor de muncă. De aceea orientarea corectă a resurselor de investiţii pe care le are anul acesta bugetul este esenţială pentru menţinerea locurilor de muncă şi creşterea numărului lor.

    Ştim unde suntem, ştim ce avem de făcut, ştim care este orizontul pentru ca la terminarea crizei România să poată valorifica din plin şansa ieşirii din criza europeană şi globală.
    Avem nevoie de Legea Sănătăţii. Am înregistrat un eşec în prezentarea publică a proiectului şi în credibilitatea lui. Mi se datorează în mare parte acest eşec. Va trebui revenit.

    Va trebui să continuăm lupta împotriva corupţiei şi a evaziunii fiscale, să creăm locuri de muncă valorificând bani europeni. Nu există lucru mai important decât crearea de locuri de muncă.

    Avem nevoie şi de o nouă lege electorală, care să le permită românilor să-i voteze pe cei mai buni. Avem nevoie de un comportament modest şi decent al politicienilor. Eu nu spun că toţi au venit săraci în politică, dar când eşti în Parlament şi în Guvern şi în ţară se impun măsuri de austeritate deranjează comportamentul arogant şi lipsit de modestie.

    Indiferent ce declară, niciun partid nu a vrut să mişte lucrurile.

    Marea problemă a populaţiei este ce se întâmplă în continuare. Eu ştiu ce trebuie făcut. Va trebui ca în continuare, într-un parteneriat cu Guvernul, să deschidem acost orizont de ţară nouă pentru români. Printre cele mai importante lucruri sunt revizuirea Constituţiei.

    Suntem acolo unde trebuie. Datoriă eforturilor populaţiei România a ieşit din recesiune.

    Responsabilitatea mea este majoră pentru că modernizarea statului a fost unul din obiectivele asupra cărora m-am angajat înainte de a deveni pentru a doua oară preşedinte. Adesea a trebuit să am ieşiri publice pentru a stimula aceste obiective.

    Prima obligaţie este aceea de a restabili legătura de îăncredere între mine şi acea parte a populaţiei care şi-a pierdut încrederea în preşedinte.

    Şi românii care nu au ieşit în stradă s-au simţit solidari cu cei care dădeau semnale legate de sărăcie, de aroganţa politicienilor sau legate de corupţie.

    Aş vrea ca românii să înţeleagă că îmi este extrem de clară situaţia în care se află.

    Mă adresez românilor pentru că manifestaţiile din ultima vreme, scandările din stradă, mesajele de pe mijloacele electronice mi-au creat impresia că pentru o parte dintre români s-a creat o ruptură între populaţie şi preşedinte. Pentru români, obligaţia preşedintelui de a-i reprezenta continuu este unul dntre imperativele majore. (Mediafax)


Știre în curs de actualizare

Pentru evenimentele din zilele precedente, accesați:

 Cronologia unei noi revoluții? Ziua 12


Cronologia unei noi revoluții? Ziua 11

Cronologia unei noi revoluții? Ziua 10

Cronologia unei noi revoluții? Ziua 9

Cronologia unei noi revoluții? Ziua 8

Cronologia unei noi revoluții? Ziua7

Cronologia unei noi revoluții? Ziua 6

Cronologia unei noi revoluții? Ziua 5

Cronologia unei noi revoluții? Ziua 4

Cronologia unei noi revoluții? Ziua 3

Cronologia unei noi revoluții? Ziua 1 și Ziua 2

Comentarii