Cronologia unei noi revoluții? Ziua 12

Update6: 22.45 A douăsprezecea zi de proteste s-a încheiat fără violenţe. Protestul de astăzi din București s-a încheiat mai devreme decât în zilele precedente din cauza ninsorii abundente. 

Update5: 22. 20 Circa 2.000 de persoane au fost prezente, marţi seară, la un miting organizat de USL la Piteşti, împotriva actualei Puteri. În timpul protestelor, doi manifestanţi au dat foc la un portret al lui Traian Băsescu. (realitatea.net)
 

Update4: 21.40 Circa 30 de studenti au blocat trecerea de pietoni din fața Hotelului Intercontinetal pentru câteva minute și afișat un banner, cerând alegeri anticipate. Aceștia oferă flori jandarmilor care au venit să deblocheze strada. 

Update3: 21.20 Jandarmii au depus florile primite la troița din Piața Universității. 

Update2: 21.05 Suporterii se retrag și oferă în aceste momente flori jandarmilor aflați în Piața Universității. Sute de oameni continuă să scandeze împotriva conducerii țării. Manifestațiile continuă, deși în București a început să plouă torențial.



 Update1: 19.45 Suporterii echipelor principale de fotbal au venit din toată țara și au ajuns în Piața Universității. Forțele de ordine supraveghează zona.

Foto: EVZ
 Aproximativ 1.500 de oameni protestează, marţi, în Bucureşti şi în alte localităţi din toată, cerând demisia Guvernului şi a preşedintelui Traian Băsescu. Câteva zeci de persoane s-au strâns la Piața Universității pentru a 12-a zi de proteste. Lor li s-au alăturat și vreo 50 de militari rezerviști care au manifestat în Piața Victoriei, iar  de la ora 19.00 și-au anunțat venirea 2.000 de suporteri. (EVZ)

Imagine: Marius Coman/Mediafax Foto

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, Florin Hulea, a declarat că 18 manifestaţii dedicate Unirii Principatelor Române au fost declarate la nivel naţional, însă probabil că vor avea loc şi alte acţiuni publice nedeclarate.

Jandarmii asigură ordinea la aceste manifestaţii, fără a fi luate măsuri speciale, a mai spus Hulea, dând asigurări că acţiunile forţelor de ordine se vor desfăşura în spiritul respectului faţă de cetăţeni. Florin Hulea a mai spus că protestele care au avut loc în ultimele zile în Capitală şi în alte localităţi ale ţării s-au încheiat fără incidente notabile, ceea ce înseamnă că populaţia a înţeles apelul Jandarmeriei la proteste paşnice, fără violenţă.

Preşedintele Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate, în Rezervă şi în Retragere (SCMD), Mircea Dogaru, a spus că a cerut conducerii TVR să redea televiziunea poporului şi să transmită "ceea ce trebuie".

Foto: Mediafax
     Cluj: Cruce de lemn cu mesajul "Fie blestemaţi trădătorii neamului", la protestul din Piaţa Unirii. O cruce din lemn cu mesajul "Fie blestemaţi trădătorii neamului" a fost dusă, marţi, de un protestatar la mitingul din Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, participanţii cerând demisia preşedintelui Traian Băsescu şi a Guvernului. (Mediafax)

Foto: Mediafax

Peste 100 de membri ai Sindicatului Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere Cluj au pichetat Prefectura în semn de solidaritate cu protestele care se desfășoară la nivel naţional, ei scandând "Jos Băsescu" şi "Jos Guvernul". Aceştia apreciază gestul locotenentului Alexandru Gheorghe de la Flotila 71 Aeriană Câmpia Turzii de a protesta în uniforma militară la Bucureşti şi susţin că acesta merită toată admiraţia.

Foto: http://www.napocanews.ro
Unirea Principatelor Române a fost sărbătorită la Alba Iulia printr-un program artistic în Sala Unirii, care a cuprins, pe lângă Hora Unirii, şi dansuri de epocă, precum menuet sau vals vienez, ceea ce a stârnit nemulţumirea unora dintre participanţi.

    Slatina: Aproximativ 400 de persoane s-au adunat, marţi, în faţa Prefecturii Olt din municipiul Slatina, oamenii hotărând, ca în semn de respect faţă de Ziua Unirii Principatelor, să nu mai scandeze, ci să danseze şi să cânte alături de Ansamblul "Doina Oltului". Protestatarii au spus că, în semn de respect faţă de Ziua Unirii Principatelor, au hotărât să nu mai scandeze lozinci antiprezidenţiale şi antiguvernamentale şi să nu mai poarte pancarte cu mesaje împotriva clasei politice.

Şi la Craiova, aproximativ 30 de persoane s-au adunat în Piaţa Prefecturii, începând cu ora 17.00, însă din cauza ploii puternice oamenii au plecat după puţin timp spre case
 Aproximativ o mie de persoane protestează, marţi, în centrul municipiului Ploieşti, la miting participând un număr record de demonstranţi în condiţiile în care până acum numărul maxim nu a depăşit 400, la un moment dat cineva din mulţime aruncând cu ouă şi cu bucăţi de pământ înspre jandarmi.  La minting participă membri ai asociaţiilor de revoluţionari, membri şi simpatizanţi ai PSD Prahova, reprezentanţi ai Sindicatului Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere.

Protestatarii cer demisia preşedintelui Traian Băsescu şi au pancarte cu mesaje împotriva şefului statului, premierului Emil Boc şi a deputaţilor de Prahova, Roberta Anastase şi Sever Voinescu.

Peste o sută de persoane s-au prins în Hora Unirii, în ploaie, lângă statuia lui Decebal, din Deva, purtând steaguri şi pancarte inscripţionate cu mesajul "Jos Băsescu", în timp ce la Alba Iulia câteva zeci de protestatari au jucat Hora Unirii în faţa Catedralei Reîntregirii. (Mediafax)

  Preşedintele Traian Băsescu a vorbit public astăzi pentru prima dată de la declanşarea protestelor în stradă, având vocea tremurândă şi spunând că "românii sunt nemulţumiţi pe bună dreptate" şi atacându-i pe Iliescu, Ponta, Antonescu şi televiziunile.  Băsescu a anuțat și faptul că miercuri va avea o "intervenţie cu românii". (ZF)

Foto: ZF

Pentru evenimentele din zilele precedente, accesați:

Cronologia unei noi revoluții? Ziua 11

Cronologia unei noi revoluții? Ziua 10

Cronologia unei noi revoluții? Ziua 9

Cronologia unei noi revoluții? Ziua 8

Cronologia unei noi revoluții? Ziua7

Cronologia unei noi revoluții? Ziua 6

Cronologia unei noi revoluții? Ziua 5

Cronologia unei noi revoluții? Ziua 4

Cronologia unei noi revoluții? Ziua 3

Cronologia unei noi revoluții? Ziua 1 și Ziua 2

Comentarii