Cronologia unei noi revoluții? Ziua 10

Update4: 23.00 Manifestațiile din această seară se apropie de sfârșit, protestele urmând să continue și în zilele următoare.

 
Update3: 20.20   Peste 300 de români prostează în fața ambasadei României din Londra, cerând demisia lui Traian Băsescu și a guvernului.


Update2: 20.00 Aproximativ 800 de persoane continuă să scandeze împotriva clasei politice şi în special a preşedintelui Traian Băsescu şi a Guvernului, spunând că vor veni până când cererile lor sunt rezolvate. Ca şi în serile precedente, protestul este împărţit în două, jumătate dintre oameni scandând în zona fântânii de la Facultatea de Arhitectură, iar cealalată jumătate pe trotuarul din faţa Teatrului Naţional. La protest participă şi profesori din Capitală. (mediafax.ro)

Foto: hotnews.ro
 Mulți dintre manifestanți au venit la protest împreuna cu copiii. În Piața Universității se află și câteva zeci de jandarmi. Majoritatea bannerelor manifestanților sunt pro monarhie (după ce Familia Regală a României a remis astăzi un comunicat cu privire la proteste). (hotnews.ro)


Foto: hotnews.ro
 Update1: 18.00 Sute de oameni protestează în Piața Universității în a zecea zi de proteste. Manifestații similare au loc la această oră și în Constanța, Pitești, Târgu-Jiu, Iași, Suceava și Brașov.

Aproximativ 150 de persoane au protestat, duminică seară, la Târgu Mureş, mergând şi la sediul UDMR din municipiu şi cerându-le reprezentanţilor Uniunii să iasă de la guvernare, dar şi demisia. (realitatea.net)

Foto: ziuaveche.ro
Protestatarii s-au așezat în fața Teatrului Național din București încă din jurul orei 11 și cer demisia actualei clase politice. "Fie iarnă, fie vară, până pleci noi stăm afară", este una dintre lozinci. Cei prezenți în Piața Universității au bannere pe care scrie "Jos Băsescu", Ciumpalaci din toate ţările, uniţi-vă". Astfel de manifestații au loc în mai multe orașe din țară.

Foto: România Liberă

În urma protestelor violente de săptămâna trecută, care au avut loc în centrul Capitalei, procurorii au înregistrat patru dosare în care se fac cercetări faţă de jandarmi, în timp ce mai mulţi civili sunt cercetaţi în 32 de cauze, una dintre acestea fiind la Piteşti, iar restul la Bucureşti, a anunţat Ministerul Public. (EVZ)

Foto: Adevărul
În țară:


    Bistriţa: Manifestanţii au dat foc unei plase portocalii pe care scria "Băsescu pentru România". Peste 150 de persoane s-au adunat, la ora 17.00, în faţa Prefecturii Bistriţa-Năsăud şi au afişat mai multe pancarte pe care au scris: "Viermii fără noroc vrem carnea lui Băsescu şi Boc!", "Unde sunt taxele noastre? În vilele voastre!", "Vrem respect şi vrem onoare, nu minciuni şi vorbe goale!", "Libertate! Anticipate!", "Cetăţean român, nu vierme!", "Udrea, vrei doar Gucci, noi îţi dăm papucii!", dar şi articole din Constituţia României.

Protestatarii au scandat "Băsescule, de la noi ţi-am adus plasa înapoi!", "Nu vă fie frică, şi Băsescu pică!", "Anticipate, nu comasate!", "Murim, luptăm, de aici noi nu plecăm!", "Jos Guvernul!", "Jos Oltean!", "Zegreanu şi Olteanu ne-au făcut de râs Ardealul!".

Foto: mediafax.ro
 La un moment dat, câţiva manifestanţi au dat foc unei plase portocalii din campania electorală din 2009 pe care scria "Băsescu pentru România", iar un protestatar a sunat dintr-un clopot. Protestul s-a încheiat în jurul orei 18.00, manifestanţii dându-şi întâlnire luni, la ora 17.00, în acelaşi loc.

    Nou protest la Deva, unde au ieşit în stradă peste o sută de oameni. Peste o sută de manifestanţi s-au adunat din nou, duminică după-amiază, în faţa statuii lui Decebal din Piaţa Victoriei din Deva, unde au strigat lozinci antiprezidenţiale şi antiguvernamentale, cerând demisia preşedintelui Traian Băsescu, a Guvernului, renunţarea la comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare şi alegeri anticipate.

    Proteste în municipiul Suceava, dar şi în Fălticeni şi Gura Humorului. Zeci de persoane au protestat, duminică seară, în faţa Palatului Administrativ din municipiul Suceava, cerând demisia preşedintelui, a Guvernului şi alegeri anticipate, manifestări similare având loc şi în municipiul Fălticeni şi în oraşul Gura Humorului.

    Proteste la Slatina şi Craiova. Oamenii au cerut demisia lui Traian Băsescu. Aproape 350 de persoane, majoritatea membri PSD şi PNL, dar şi pensionari, au protestat, duminică, în faţa Prefecturii Olt din municipiul Slatina, cerând demisia preşedintelui Traian Băsescu şi a premierului Emil Boc, o acţiune similară, la care au participat 50 de oameni, având loc şi la Craiova. (mediafax.ro)


 Aproximativ 30 de persoane au protestat la Montreal, Canada, scandând lozinci ca: Jos Băsescu şi clanul lui! Viermii şi ciumpalacii de la Montreal suntem alături de cei de acasă", "Romanii din Montreal, Canada, sunt solidari cu Piaţa Universităţii", "Ia-ţi cocoşul şi puicuţa/Şi dă la popor punguţa". Printre protestatari, un copil a afişat un mesaj emoţionant: "România Trezeşte-te! Eu sunt mic, dar ţara mea e mare!". (Realitatea.net)

Foto: zigzag-online.ro
Regele Mihai îi aprobă pe protestatari şi se oferă să le sară în ajutor. Întreaga familie regală "este alături sufleteşte de toţi cei care au în aceste momente nevoie de încurajare şi solidaritate", afirmă fostul suveran, afirmă Regele Mihai, într-un comunicat despre protestele de stradă, publicat duminică.
"Regele şi Principesa Moştenitoare urmăresc evenimentele cu profundă îngrijorare şi rămân hotărâţi să facă tot ce este în puterea lor pentru a apăra şi promova interesele României, fără să favorizeze nici o formaţiune politică. Aceasta a fost datoria Coroanei Române, în fiecare generaţie, şi va rămâne astfel în viitor", afirmă fostul suveran. (businessmagazin.ro)


Pentru evenimentele din zilele precedente, accesați:

Cronologia unei noi revoluții? Ziua 9

Cronologia unei noi revoluții? Ziua 8

Cronologia unei noi revoluții? Ziua7

Cronologia unei noi revoluții? Ziua 6

Cronologia unei noi revoluții? Ziua 5

Cronologia unei noi revoluții? Ziua 4

Cronologia unei noi revoluții? Ziua 3

Cronologia unei noi revoluții? Ziua 1 și Ziua 2

Comentarii