Autodistructivitatea


Article from MWB Plus!
Stau în camera mea şi ascult sunetele disperate ale unei lupte pe viaţă şi pe moarte ce se desfăşoară la o mică distanţă de mine.
E vorba despre o muscă ce îşi consumă ultimele resurse de energie în încercarea inutilă de a zbura prin geamul închis al camerei. O privesc amuzată. E încăpăţânată. Încearcă mai tare să se izbească de obstacol. Dar...nu reuşeşte.
Efortul nebunesc nu-i dă nicio şansă de supravieţuire. Ciudat şi ironic, lupta face parte din cursă. E imposibil ca musca să spargă geamul pentru a ieşi, oricât de mult ar încerca. Totuşi, această muscă şi-a pus viaţa în pericol pentru a-şi atinge scopul, prin intermediul efortului dur al asiduităţii. O privesc şi îmi întăresc convigerea că va muri, condamnată de ea însăşi, pe pervazul ferestrei mele. În partea cealalta a camerei, la zece paşi distanţă, uşa este deschisă. Câteva secunde de zbor şi fiinţa aceasta mică ar reuşi să iasă şi să ajungă la libertate. Cu a zecea parte a efortului, pe care îl risipeste acum, ar putea fi eliberată de capcana pe care şi-a impus-o singură. Ar fi atât de uşor. De ce nu încearcă? Oare nu vede soluţia? Hai să o îndrum puţin. Mă ridic uşor şi iau o foaie de hârtie. Încep să o mişc în direcţia uşii, pentru ca musca să simtă curentul de aer şi să îşi schimbe planul de eliberare. Nici vorbă. Efortul meu o înăpăţânează şi mai abitir. Renunţ şi mă aşez, continuând să-i privesc încrâncenarea.
De ce nu încearcă şi altă soluţie? Cum a ajuns să fie prinsă atât de tare de ideea că doar acel drum o va elibera, nu altul? Ce logică este să persişti în ceva ce îţi aduce moartea? De ce să continui să te răneşti la nesfârşit?
Să încerci din greu, în mod repetat, cu aceleşi metode, nu este neapărat soluţia pentru a obţine ceva mai bun. Poate doar să îţi ofere o promisiune falsă, uneori devenind cea mai mare problemă. Dacă îţi pui viaţa în joc pentru o salvare asemănătoare musculiţei, ai putea să ucizi toate şansele de succes! Câteodată avem nevoie de ceva total diferit pentru a ne elibera şi a ne atinge scopurile. Dacă avem şi norocul de a fi îndrumaţi, ar fi benefic să ne dăm această şansă.
E timpul să ieşim din închisorile paradigmei, din obiceiurile noastre împământenite şi din zona noastră de confort.

Comentarii