Obiceiuri de Crăciun în lume

Traditiile de Craciun sunt multe si difera de la tara la alta. Unele se aseamana cu cele din Romania, alte par de-a dreptul bizare. In orice colt al lumii insa, sarbatoarea Nasterii Domnului este un moment in care familia petrece impreuna in fata unei mese imbelsugate.

Foto: (c) pieroweb.com

Italia
Cina de Craciun poate avea pana la sapte feluri si dureaza patru ore sau chiar mai mult. Cadourile sunt aduse de La Befana, un fel de vrajitoare pe o matura. In Italia exista o vorba care spune “Natale con i tuoi, Pasqua con chi vuoi” (”Craciunul cu ai tai, Pastele cu cine vrei”), care arata cat de importanta este reuniunea familei cu ocazia acestei sarbatori. Cina de Ajun este bogata in retete care au ca ingredient principal pestele, in general baccalà (merluciu sarat ) sau stoccafisso (merluciu uscat) si fructele de mare. In Italia, nu lipseste traditia amenajarii unei iesle in miniatura, in care pruncul Iisus este asezat numai in noaptea 24-25 decembrie de cel mai tanar membru in familie. Obiceiul s-a raspandit dupa 1200, odata cu San Francesco, insa are origini etrusce sau romane si legaturi cu cinstirea mortilor si a zeilor casei "larii".

Cehia
Bradul de Craciun se impodobeste inainte de seara de Ajun, cand toata familia se aduna in jurul unei mese cu supa de peste, oua si crap. Potrivit traditiei, numarul de persoane asezate la masa trebuie sa fie par, in caz contrar cel lipsit de partener va muri in anul care urmeaza.

Franta
Père Noel (Mos Craciun) este cel care aduce daruri in ziua de Craciun, acesta luandu-i locul lui Mos Nicolae, sfantul recunoscut pentru marinimia sa si despre care se spune ca aduce daruri copiilor in 6 decembrie. In unele zone ale Frantei, ”puterea” lui Mos Nicolae e mai mare, cele mai multe cadouri fiind oferite in prima saptamana a lunii decembrie, insa Craciunul este sarbatorit cu fast la o masa traditionala, unde se serveste ”Bûche de Noel”, o prajitura de ciocolata prezentata la masa sub forma de buturuga.

Finlanda
Finlandezii servesc de Craciun un amestec de carne si peste. Dupa masa, se merge la sauna, apoi toata lumea merge la mormintele rudelor.

Germania
Masa de Ajunul Craciunului consta in carne de purcel de lapte, caltabos si salata de macaroane. In prima zi de Craciun se serveste gasca la cuptor, Stollen – o prajitura traditionala, un fel de cozonac cu fructe, martipan si ghimbir.

Ungaria
Maghiarii mananca de Craciun peste prajit si supa de peste, iar la desert ”Beiglie”, un fel de rulada cu seminte de mac si nuci. Potrivit traditiei, daca in timpul slujbei de Craciun te urci pe un scaun poti vedea care din persoanele prezente sunt vrajitoare.

Anglia
In seara de 24 decembrie, englezii merg la biserica, iar a doua zi se aduna intreaga familie in fata unui curcan, traditia fiind importata in Marea Britanie din Germania, in perioada victoriana, gratie printului Albert, sotul reginei Victoria. De la englezi vine insa obiceiul trimiterii de felicitari, acesta fiind initiat de catre Sir Henry Cole. Ideea a aparut in anul 1843, cand prima felicitare a fost conceputa de catre J.C.Horsley. S-au vandut 1.000 de copii in Londra. Un artist englez, William Egley, a produs o felicitare populara in 1849.

Islanda
In Islanda exista 13 Mosi si fiecare dintre ei lasa cate un dar copiilor cuminti. Ei coboara din munti unul cate unul incepind din 12 decembrie si au nume ciudate precum Cel care linge linguri, Cel care miroase pe la usi si Carligul de Carne.

Grecia
Elenii sarbatoresc Craciunul pe 7 ianuarie, dupa Calendarul Iulian, iar cadourile se deschid de Anul Nou. Un membru al familiei binecuvinteaza casa cu apa sfintita pentru a-i alunga pe Killantzaroi – creaturi asemanatoare cu spiridusii, care patrund in casa prin horn si creaza haos, stingand focul, legand cozile cailor si acrind laptele.

Olanda
Potrivit legendei, Sfantul Nicolae sau Sinterklass soseste in portul de la Amsterdam in noiembrie impreuna cu ajutorul sau, Black Pete, pe o barca ce vine din Spania. In Ajunul Sinterklass-ului, pe 5 decembrie, copiii isi umplu incaltarile cu fan si zahar pentru renii lui Sinterklass, iar a doua zi le gasesc pline cu nuci si dulciuri.

Cuba
In Cuba, cea mai importanta perioada este Ajunul Craciunului, denumita “nochebuena” (“Noaptea cea buna”). Pe masa se pun friptura de porc, fasole neagra servita cu orez si plante traditionale (Yuca), sub forma de piure. De asemenea, se mai obisnuieste sa fie prajit un porc intreg intr-o groapa sapata in pamant si plina de carbuni acoperiti cu frunze de bananier.

Jamaica
La masa festiva de Craciun se servesc orez si un fel de fasole, pui, coada de vitel si carne de capra. Bautura traditionala este preparata din macris uscat, chimen, zahar, coaja de portocala si rom.

Mexic
In 23 decembrie are loc Festivalui Ridichilor, care precede sarbatoarea Nasterii domnului. Ridichile uriase sunt sculptate, din ele fiind facute figuri bibice si din mitologia azteca, care sunt expuse apoi.

Noua Zeelanda
Copacul impodobit de Craciun se humeste “Pohntokawa”. Masa este similara cu a englezilor, astfel ca din farfurii nu lipsesc curcanul, budinca de stafide si salatele reci. Prajitura “Pavlova” - preparata din bezea si decorata cu kiwi, capsuni si frisca – este nelipsita.



Sursa: emaramures.ro 

Comentarii

  1. La noi (si numai la noi) se taie porc:
    http://camarasdelumini.wordpress.com/2011/12/20/taierea-porcului-la-romani/

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu