Mirajul Craciunului


Simti? Febra Craciunului, efervescenta oamenilor, fosnetul cadourilor impachetate frumos, mirosul de brad, amabilitatile de sezon, dorul de zapada, zambetele crispate ce anunta bucurii efemere... simti ipocrizia sarbatorilor?
Da stiu, suna dur, iar eu sunt la fel de incantata de Craciun ca si Grinch. Poate asa si trebuie. Nu poti fi amabil si dornic de comunicare numai doua saptamani pe an in decembrie, plus trei zile de Paste. Esti OM tot anul si zambesti cu inima deschisa de sarbatori. Comunicarea ar trebui sa fie usoara si in restul timpului. Teama de oameni si de necunoscut exista oricum, dar nu te poti preface ca de sarbatori esti un om caruia ii pasa si care nu se teme de contactul cu cei din jur, ca apoi sa te inchizi din nou intr-o fortareata de tacere. E fals si se simte.

Amabilitatile exagerate din aceasta perioada ma dezgusta. Sunt aidoma campaniilor umanitare desfasurate cu scopul de "a aduce un zambet pe chipul celor napastuiti de soarta"... de parca acei oameni/copii traiesc restul anului cu zambetul din sticla de ulei sau punga de bomboane primite la Craciun.
Imi spunea o prietena ca iubeste Craciunul pentru ca in aceasta perioada oamenilor le pasa mai mult de cei din jur. Gresit! Oamenilor le pasa tot restul anului, insa nu asa cum ne-am dori. Le pasa de mobila pe care ti-ai luat-o, le pasa de salariul pe care-l castigi, ii intereseaza daca te certi cu barbatul/nevasta (unii se mai si bucura!) sau daca ti-ai dascalit odrasla. Atunci, ar trebui sa ma incante amabilitatea cu care mi se ureaza cele bune de sarbatori, chiar daca in restul timpului respectiva persoana nu stie ca exist?

Da, sigur. Sa ne amagim ca vecinului ursuz care injura tot ce misca in jur, chiar ii pasa daca noi ne bucuram de sanatate in seara de revelion. Sau poate in asta consta magia Craciunului: in mirajul unor zambete false si a unor amabilitati fortate.

Comentarii

  1. Ai dreptate cand vorbesti despre vecinul ursuz si despre cei care ii seamana, dar sunt sigura ca ai cunoscut si oameni care zambesc tot anul, care se bucura sincer de binele tau si al altora si se intristeaza putin atunci cand ai necazuri. Eu cred ca magia Craciunului consta in faptul ca ai un motiv in plus sa le arati celor din urma cat ii pretuiesti, chiar daca oricum ai facut la fel si in celelalte 11 luni dinainte. E bucurie in a primi cadouri, dar e mai multa bucurie in a darui, fie si numai vorbe frumoase si zambete sincere.

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu nu cu zambetele daruite celor dragi am o problema. De altfel, nu sunt o persoana atat de ursuza cum pare din cele scrise mai sus, numai ca e prea multa reclama. Reclama si falsitatea (de parca nu poti face o fapta buna si fara sa-ti faci publicitate!) strica toata magia.
    Dar, consider ca fiecare are dreptul de a vedea un eveniment intr-un anumit fel.

    RăspundețiȘtergere
  3. am intels Dara, sicer chiar ma intrebam si eu zilele trecute ca aproape nimeni din media nu mai vorbeste de Nasterea Domnului ci mai mult de Mos Craciun!

    RăspundețiȘtergere
  4. Liviu, uite ca la asta nu m-am gandit, eu nefiind o persoana foarte religioasa, dar ai perfecta dreptate. Se face mare caz pentru lucruri inutile si se uita lucrurile care ar trebui sa conteze.

    RăspundețiȘtergere
  5. Am văzut zilele trecute la tv un studiu care spunea că oamenii sunt mai fericiţi atunci când dăruiesc şi gândindu-mă la reacţiile mele înclinam să dau dreptate studiului. Apoi am început să mă întreb dacă nu e o campanie care ne îndeamnă să cumpărăm cât mai mult din supermarket:))
    Am înţeles mesajul, numai că eu chiar pun persoanele antipatice la "ignore" în perioada Crăciunului şi încerc să mă bucur cu ceilalţi.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu