13 dec. 2011

Ceva este putred in Danemarca

Inca o data numele romanilor si al Romaniei este tarat intr-un scandal international. Recent cazul Danemarca. Un grup de 50 de romani care se intorceau in Romania, la iesirea din Copenhaga au fost obligati de catre politia daneza sa se opreasca si sa se supuna unor perchezitii. Nimic ciudat pana acum. Politia nu a venit intamplator sa opreasca acel autocar, este clar ca ei au primit o informatie. Politia daneza era in misiune. Dar modul in care au actionat, a fost abuziv, umilitor, a incalcat drepturile omului, dreptul la aparare, la comunicare, la intimitate. Nu a existat prezumtia de nevinovatie. Nu conteaza ca cei din autocar erau romani sau rromi. Intotdeauna au fost si vor mai fi discutii pe tema asta: romanii sunt confundati cu rromi. Realitatea este ca sunt foarte multi romani plecati din tara care nu ne fac tocmai sa fim mandrii de ei, pe acestia ii cauta politia indiferent ca este :daneza, britanica, italiana sau americana.
Datoria politiei este de protectie si paza. In urma cu 4 luni, Londra ardea din cauza unui conflict dintre politie si un traficant de droguri. Faptul ca nu a fost o comunicare foarte buna intre politie si rudele mortului au dus la izbucnirea unor conflicte extrem de violente, de care bineinteles miscarile “oculte” din Londra si UK au profitat maxim, violentele cuprinzand cateva orase mari britanice si jumatate din Londra.In ciuda violentelor iesite din comun politia britanica a reactionat respectand drepturile omului, au facut apel la calm, la echilibru. Este bine cunoscut faptul ca Metropolitan Police nu este dotata cu arme.
Am sa continui totusi paralela Londra Copenhaga.Imagini cu politisti si caini este una obisnuita in Londra mai ales vinerea seara si in weekend.Intr-o seara in tren, observasem in compartiment un tip, nu i-am dat atentie, banuind totusi ce face. La coborarea din tren indreptandu-ma spre iesire am vazut cel putin 20 de politisti cu caini. In fata mea lumea trecea linistita printre politisti, la un moment dat un caine politist sare pe tipul pe care-l remarcasem ceva mai devreme in compartiment.Imediat acesta a fost eliberat de sub labele puternice ale cainelui si preluat de doi politisti. Asta a fost tot. Am trecut pe langa ei, ceilalti politisti zambindu-mi larg oferindu-mi un flyer in care mi se explica sa fiu atenta la hoti si cateva masuri de vigilenta si protectie.Nimeni altcineva din jurul acestuia nu a fost afectat de incident.Politia este instruita sa protejeze. Sa ma protejeze pe mine simplu cetatean care munceste in aceasta tara si plateste taxe. Este normal sa beneficiez de libertate si protectie. Nu ma deranjeaza absolut deloc miile de camere de supraveghere din Londra incepand de la scoli, spitale, gara, autobuze, strada, parcuri, gradini plus toate locatiile publice (Londra stiindu-se ca este cea mai monitorizata capitala din lume).Imi cunosc drepturile ba chiar mai mult sunt invatata care imi sunt drepturile, cum sa recunosc un abuz si unde sa reclam un abuz.
Ceva este totusi putred in cazul Danemarca. Faptul ca politia a incalcat niste regulile elementare. Au avut mandat de perchezitie? Felul in care s-a vorbit si s-au comportat a fost unul abuziv si de forta. Care este motivatia? Sau ce anume nu se spune despre acest incident?Am revazut de mai multe ori filmuletul. Ceva nu se leaga. Nu inteleg de ce nu s-a depus totusi plangere. Sunt totusi 50 de romani care au fost opriti, perchezitionati, fotografiati si umiliti. De ce autoritatile romane nu s-au autosesizat? Care este raspunsul MAE legat de acest incident? Care este raspunsul Ambasadei Romane din Copenhaga?
 Cel putin pana la ora asta eu nu am gasit nici o reactie autoritatilor romane legat de acest incident.Lipsa de implicare a autoritatilor romane care nu isi apara cetatenii ne face foarte vulnerabili in fata tuturor. E adevarat ca sunt multi romani implicati in tot felul de activitati ilegale: furturi, prostitutie, trafic de droguri etc. dar sunt si foarte multi romani care isi vad de treaba. Exista xenofobie asta e clar si se pare ca in Danemarca aceasta problema nu este noua.Cum gestioneaza Romania problema infractionalitatii?Acum un an si jumatate in cadrul unui interviu Teodor Baconschi, proaspat numit Ministru al Afacerilor Externe ne sfatuia sa nu exageram importanta fenomenului infractional, si ca el nu poate fi raspunzator si pe buna dreptate de ce au facut sau nu au facut predecesorii sai legat de acest gen de conflicte.Exista infractionalitate, este un adevar. Cum rezolvam aceasta problema ca restul cetatenilor romani sa nu mai fie bagati in aceeasi oala cu infractorii romani, sa nu le fie lezate drepturile la libera circulatie?Politia a actionat la pont. Probabil ca au cautat droguri, bunuri furate, oricum nu au oprit intamplator autocarul. Momentan putem face doar speculatii pentru ca nu avem pozitia si raspunsurile oficiale din partea Romaniei, nici din partea autoritatilor din Danemarca.Deci, ceva este putred in Danemarca.
In cele din urma politia din Copenhaga si-a cerut scuze pentru excesul lor de zel.Acum asteptam reactiile MAE si Ambasadei Romaniei din Copenhaga. E adevarat ca nu trebuie tensionate relatiile dintre cele doua tari la nivel inalt si ca totul trebuie rezolvat calm si in mod diplomatic. Cu atat mai mult trebuie dat un raspuns. Ce s-a intamplat joia trecuta 8 Decembrie 2011 in Copenhaga?Este doar un alt precedent pentru si mai multe abuzuri viitoare.Intrebare:”Daca un grup de turisti sau muncitori danezi aflati pe teritoriul Romaniei ar fi fost “tratati” de politia romana cum au fost romanii “tratati “in Copenhaga ce reactia ar fi existat din partea Danemarcei”.


Un comentariu:

  1. Prin festivalul ala din golful unde macelaresc delfinii cu macetele, danezii demonstreaza ca sunt mai retardati si inapoiati mintal decat noi ... asta ca sa generalizam ca tot ne baga pe toti intr-o oala cand e vorba de infractiuni comise de diferite minoritati.
    Si ca sa revenim la aia 50 ... din 50, 1 tot vine la furat, sa fim seriosi ...

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Postare prezentată

BLOG POWER!

Asa cum am decis aseara, astazi este prima editie a concursului de blogging interactiv Blog Power, menit sa stimuleze creativitatea bloggeri...