Facebook sau Failsbook?

”Nu ai cont pe Facebook, nu exiști” - o maximă adorată de cei care sunt fericiții posesori ai unui cont și care, de cele mai multe ori își expun întreaga viață cu dezinvoltură într-un mediu virtual nesigur, spionat în permanență de cine vrei și mai ales de cine nu vrei. 



Și totuși, în cifre, Facebook apare astfel:

- are peste 800 de milioane de utilizatori;
- mai bine de 50% dintre ei intră zilnic pe Facebook;
- utilizatorii dau zilnic 2 miliarde de Like-uri şi comentarii;
- în fiecare zi se încarcă peste 250 de milioane de fotografii;
- Facebook este disponibil în 70 de limbi;

Deci cine nu și-ar dori în asemenea condiții să fie în pas cu moda și să-și facă publică viața, indiferent de consecințe? Nu mai contează că lucruri intime trebuie să rămână intime, nu mai există discreție, nu mai există viață privată. Totul trebuie să fie la vedere, iar ”prietenii” trebuie să fie cât mai mulți, indiferent dacă noi cunoaștem sau nu persoanele respective. Acesta este considerat un amănunt minor, nesemnificativ, nedemn de luat în seamă. Prieteniile, în 90% dintre cazuri, rămân doar la stadiul virtualo-naiv, pentru că o prietenie reală nu poate fi comparată cu o prietenie care își are traseul între două monitoare. Mai sunt și cazuri fericite, dar prea puține din păcate, iar asta nu înseamnă decât că excepția întărește regula. Și anume să se dezvolte prietenii trainice, care în lumea reală nu ar fi putut fi posibile din cauza distanței, și care sunt mai puternice decât multe existente în viața de zi cu zi, cea de dincolo de taste, dincolo de ENTER.

Există însă și reversul prieteniilor. Un studiu recent al Academiei Americane a Avocaţilor Matrimoniali a arătat că Facebook este citat în unul din cinci divorţuri în Statele Unite. De asemenea, mai mult de 80% dintre avocaţii specializaţi în divorturi spun că numărul celor care folosesc reţelele de socializare pentru a îşi înşela partenerul este în creştere. Și pentru că suntem tot în zona sondajelor, peste 25% dintre useri s-au despărţit pe Facebook, prin schimbarea statusului relației.

Au apărut și situații greu de crezut, cum a fost cazul unui bărbat din Texas, de 36 de ani, care a fost reţinut de autorităţile locale, după ce şi-a bătut soţia pentru că nu i-ar fi dat "like" la o postare afişată pe platforma de socializare. "Este incredibil! Toţi mi-au dat like la status. Dar tu, care eşti soţia mea, nu ai făcut asta!", i-ar fi spus bărbatul soţiei lui.

Principalul avantaj al rețelei este faptul că permite comunicarea în orice colț al planetei unde există internet, dar totuși apar mult mai multe dezavantaje dacă nu se menține o minimă confidențialitate. Conform statisticilor, este suficient ca cineva să petreacă cinci minute şi jumătate pe profilul cuiva şi prin albumele foto ale acelei persoane pentru a-şi forma o părere despre aceasta. Depinde doar de posesorul fiecărui cont cum alege să-și expună viața. Fiecare trebuie să țină seama de faptul că majoritatea prieteniilor nu sunt adevărate (mai ales în cazul celor care au sute sau chiar mii de ”prieteni” în listă), nimic nu este ce pare a fi și mai ales că orice poate fi cosmetizat, atât informații, cât și fotografii. Informațiile postate trebuie să fie cât mai puține și cât mai generale. La fel și în cazul fotografiilor. Altfel apare inevitabil vulnerabilitatea.

Jurnalistul Chris Nuttal, de la Financial Times, a scris un editorial intitulat "Ai grijă ce informaţii dai despre tine pe Facebook" (Take care how you share on Facebook), în care vorbeşte despre "cât de uşor ne permite tehnologia să împărtăşim informaţii, în mod automat, cu lumea exterioară", sugerând că nu toate lucrurile postate pe Facebook trebuie neapărat împărtăşite cu cineva, putând fi şi private.

În concluzie, Facebook-ul este o lume utopică, adevărată și totuși falsă. Te poate ajuta să trăiești, dar îți poate distruge viața; alegerea nu aparține decât fiecăruia dintre noi.

Articol semnat de Alice Boboc pentru Concursul interactiv de blogging  Blog Power

Comentarii