RELIGIA SI EFECTUL "DROBULUI DE SARE"




 

Am sa  ma folosesc de povestea  lui Ion Creangá "Prostia omeneascá" .Pentru cei care vor sa-si aminteasca,povestea incepe asa:
"Un om...o nevasta...un copil...si o soacra.Intr-o zi femeia,dupa ce adormi copilul,incepu sa se vaite si sa planga de se scutura cámesa de pe ea.Mama-sa speriata o intreaba:"Ce s-a intámplat?-draga mamii.Femeie raspunde printre suspine.
"-Vezi drobul de sare de pe horn? Dacá s-a sui pisica,are sa-l  tránteascá in capul copilului si o sa moará!"S-au pus amandouá pe bocit,parcá le plátise cineva drept bocitoare .
Intra omul ín casá,rupt de obosealá si foame si gáseste douá bocitoare de serviciu.Nedumerit íntreaba:"Care-i baiul?" Raspunde....
-Bre!multi prosti am vázut la viata mea,dar ca voi... Má duc in lume si...dacá voi gási mai prosti decát voi,má voi intoarce....dacá nu rámân ín lume....
Doar ca sáracul nu avea de unde sá stie cá,va íntâlni multe specimene,pe cãrare.
Sátul de zile si de prostia íntâlnitã,se íntoarce amãrât si totusi.....bucuros cã nevasta ín final nu era asa de proastã.....doar preocupatã cu odrasla.
Fericit exprimã:" Ìn final pisica tot ar fi putut sã dea drobul de sare jos de pe horn.....dar sã cari soarele ín casa cu gãleata,sã arunci nucile in pod cu furca si sã tragi vaca pe surã,la fán.....asta e prea de tot."
 Sãracul nostru cetãtean,pãcat cã nu trãieste el acum ín sec.XXI ....sã vadã el la ce cote a ajuns prostia si pe deasupra e si plãtitã.
Unii ar spune:"prost.prost....dar cu bani!"

                   Legatura dintre religei si drobul de sare.

Ce este religia?
    Religie-sistem de credinte(dogme) si de practici(ritualuri)privind sentimentul divinitatii si care íi uneste in aceeasi comunitate spirituala si moralã pe toti acei care adera la acest sistem. sau
--formã a constiintei sociale.confesiune,caracterizatã prin credinta intr-o divinitate,intr-o fiinta supranaturalã creatoare si guvernatoare a cosmosului si prin oficierea unui cult.   sau
--Devotament fatã de cineva sau ceva.

Biblia spune:   "Si credinta este o íncredere neclintitã in lucrurile nãdãjduite,o puternica íncredintare despre lucrurile care nu se vãd".EVREI 11.1

Mã refer la religia protestanta si nu la cea ortodoxã sau catolicã.
Intr-un moment al vietii íl lasam pe Dumnezeu sã intre ín sufletele noastre,sã ne arate ce este bine si cum sa evitam rãul.Cãutãm un loc, o entitate, o comunitate unde, simtãmintele noastre sunt íntelese.
Ne aplicãm cu trup si suflet,adunãnd in suflet bucurii,speranta,pace,dar si deceptii care apar pe cale.Constati cã nu te aflii totusi printre íngeri(cum ai crezut la inceput)......si íncep sa-ti aparã Mari semne de íntrebare.. 



Asculti....trãiesti....aplici.....te bucuri.....plângi....apoi pleci.

Ìn toate locurile se practicã manipularea ín masã.Doar asa ìi poti multumi pe toti si in aceasi timp íi poti disciplina,corecta sau elimina dacã devin incomozi pentru "sistem"(amenintându-i cu "iadul te mãnâncã dacã nu asculti"sau "il superi pe Dumnezeu cu suspiciunile tale",s.a.m.d )


Credintele dobândite de-a lungul anilor de preumblare pe la "biserici",ne "aprovizioneazã" mereu imaginatia paralizându-ne existenta,uitându-ne mereu in sus la "drobul de sare",care,cândva se va rostogoli peste capurile nostre luminate.

Si ajungem la un moment dat al vietii,la o rascruce de drumuri;ne oprim,ne uitãm ín urma ......si ne dãm seama cã.....tot uitându-ne la "drobul de sare",am uitat sã ne trãim viata cu bune si rele.


In asteptarea Venirii lui Isus,noi am uitat sa zâmbim,sã fiu eu...sã fii tu, sã ne bucurãm de mirosul ínmiresmat al florilor,al pãdurilor...de cãntecul pãsãrilor....de soare...de ploaie ...de iarnã ....de noi.
Trezeste-mã Doamne,sã gust din nou bucuriile pe care la Creatie mi le-ai oferit.
Respir...gândesc...simt culorile care-mi coloreazã existenta,pentru cã mi-am mutat privirile ...prezentul si...viata de la "drobul de sare". 
Un sfârsit de sãptãmânã diferit pentru toti,care nu se ímpiedicã de credinte de mii de ani si ritualuri plicticoase.:)) 

Comentarii