Halloween, o sarbatoare plina de mister!


Pierduta undeva, in dorinta multor companii de marketing si advertising, care in scopul lor evident de a folosi la maximum capacitatile de ''brand'' al sarbatorii, semnificatia noptii de Halloween nu si-a pierdut insa esenta, traditia si nici legendele ce o invaluie intr-o aura de mister!
       Noaptea Tuturor Mortilor sau Halloween, a avut de-a lungul timpului alte numeroase denumiri, printre care se regasesc Sambhain, All Hallow's Eve, Day of the dead, Hallow E'en si toate aceste denumiri fac trimitere catre Ziua Tuturor Sfintilor, adica exact ziua ce urmeaza noptii de Halloweeen!
Originile si adevaratele semnificatii ale sarbatorii de Halloween, dincolo de celebrare si de bucuria deghizarilor, se regasesc in folclorul crestinilor catolici care in Noaptea tuturor Mortilor onoreaza si celebreaza in memoria tuturor stramosilor, tuturor celor ce au pierit! Legendele aflate la originile sarbatorii de Halloween, vorbesc despre o noapte ca nici una in an, despre o noapte in care valul ce separa Lumea celor Vii de Lumea celor Morti este atat de subtire incat si unii si ceilalti pot vedea dincolo de el,  aici explicandu-se motivul costumatiilor speciale pe care multi le imbraca in noaptea de Halloween, mai ales pentru ca in multe legende se spune ca atat mortii cat si vii pot sa treaca dincolo de acest val, reusind sa paseasca pe un taram care nu este al lor!
 Printre cele mai cunoscute legende regasim in cultura si folclorul celtilor, acolo unde se vorbeste despre ''sfarsitul verii'' si despre singura noapte din an in care stramosii se pot intoarce pe locurile unde au trait! Sambhain, asa cum se numea la celti noaptea de Halloween, era unica noapte din an cand intre lumi se deschidea o fereastra, permitand spiritelor sa paseasca si sa sarbatoreasca alaturi de cei vii, alaturi de familiile lor!
 Insa, poate una dintre cele mai frumoase legende, se regaseste in folclorul irlandez, acolo unde se vorbeste despre sufetul unui hot pe numele sau Jack care ramanand captiv intre doua lumi, neavand nicio sansa sa  ajunga in Rai sau in Iad, incearca sa-si repare greselile, sa-L faca pe Dumnezeu sa-i ierte pacatele si sa-i asigure un loc in Paradis! Si cum putea face asta daca nu chiar printr-o inselatorie, atragandu-l pe Diavol intr-o capcana si inchizandu-l in trunchiul unui copac! Numai ca micuta scamatorie a lui Jack nu a fost pe placul lui Dumnezeu, care l-a lasat in continuare in chinurile Purgatoriului! Diavolul, insa, stiind ca lui Jack i-au fost inchise definitiv Portile Raiului, a ales sa-i faca un cadou de consolare, daruindu-i o noapte, una singura in an, in care spiritul sau putea sa vada in lumea celor vii si chiar sa paseasca acolo, sa se alature familiei sale, o singura noapte, Noapte celor Morti, Halloween! Denumirea legendei este Jack-O-Lantern, asta deoarece Jack fusese foarte iubit de catre familia sa, care dorind sa-i lumineze calea in lumea de dincolo, aprindeau in fiecare seara lumanari pentru sufletul sau!
   Sarbatoarea de Halloween si-a pierdut mult insemnatatea atunci cand Biserica a hotarat ca nu poate sa existe o noapte a mortilor, ca de fapt aceea sarbatoare ar fi un ritual pagan! Dar cum Biserica avea nevoie de enoriasi, atunci a modificat putin intelesul sarbatorii transformand-o in Ziua Tuturor Sfintilor sau Ziua tuturor sufletelor!
   Desi este o sarbatoare importanta in special pentru crestinii catolici si protestanti, noaptea de Halloween a fost ''adoptata'' de-a lungul secolelor si de catre alte religii si culturi, regasindu-se in Egypt sau in Mexic,.  Mai nou si in tarile ortodoxe, chiar daca in epoca advertisingului semnificatia sarbatorii este o alta, sarbatoarea de Halloween prinde, vinde, foarte bine, exista foarte putini care-i cunosc tainele dar sunt foarte multi cei care o celebreaza, poate mai mult din principiul ''orice sarbatoare e un prilej pentru a fi impreuna cu cei dragi''!
 Sper sa va fi placut micuta mea povestioara! Multumiri Stephen Wagner si Phenomena!

Comentarii

Trimiteți un comentariu