Daca scrisorile nu ar fi fost.....


....marile iubiri cu greu ar fi avut sansa sa se nasca, daramite sa ajunga pina la noi...... Si, daca azi postasul cu greu mai bate la vreo usa, cu nici o suta de ani in urma, cea mai mica intirziere putea sa spulbere o viata de planuri, asteptari, doruri si iluzii.... Ravasele de amor nu s-au pastrat doar in sertar, secretaire sau depozite de muzeu. Luate la scuturat, romanele din toate timpurile lasa la vedere o colectie intreaga de bilete, scrisori si depese, toate scrise de indragostiti.

G. Calinescu, "Scrinul negru"

Pastrind inca in amintire luna de dragoste petrecuta cu Gigi, Caty umple zilnic pagini cu reverii, alinturi, rugaminti si fantasme adresate barbatului pe care il iubea din copilarie si care s-a orientat catre un mariaj mai inspirat. Pentru indragostita novice a lui Calinescu, scrisorile tin loc de intimplari in care s-ar arunca fara sa clipeasca:

Pipera, 10 octombrie 1923
Mon Gigi Adore,
Cit esti de frumos, Gigi, si ce bine iti sta in uniforma de consilier de legatie. De ce nu pot sa fiu mereu impreuna cu tine, in locul acelei femei, care sint convinsa ca nu stie sa te pretuiasca. (...) Patul pe care il am aici, la mama, e foarte larg, de doua persoane, si pun intotdeauna o perna si pe partea pe care o consider a ta, eu dormind intr-o margine. Insa dimineata trec si in partea cealalta... la tine. Am devenit de un sentimentalism nemaipomenit. Tu stii ca eu nu puteam suferi soarecii. Ei bine, stiind ca tu ii adori, am inceput sa-i iubesc. Le pun miez de piine pe covor si au inceput sa vina in odaia mea, spre dezolarea mamei. (...) Ah, daca ai fi tu aici sa ma stringi cum stii tu, nimicindu-ma, indurerindu-mi bratele, intepindu-ma cu parul tau pe obraz. Dragostea pentru mine inseamna violenta si durere, am o sete salbateca de viata si adesea visez sa mor izbita, batuta, ametita de valurile furioase ale marii, apoi smulsa de virtej. Gigi scump, tu nu m-ai batut pina acum, nu te-ai infuriat, nu m-ai prins de par, inca te porti cu mine ca un om bine crescut care isi domina pasiunile. Nu voi crede in tine decit cind vei deveni brutal de gelozie, cind ma vei urmari calare cu un bici, cautind sa ma izbesti cu sfircul lui, in vreme ce eu alerg din calea ta pe Soim al meu. Caty

sursa: cotidianul.ro
foto: www.andreeasanduloiu.ro

Comentarii

  1. DoarEu : adevarat...tot sunt asteptate dar...nu au acelasi parfum cum bine ai spus...
    da...mi-e dor sa deschid un plic si sa citesc cateva randuri scrise pentru mine si doar pentru mine :)

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu