Birotica romaneasca vs birotica nemteasca


Acum stiu ca nu va spun o noutate , cum ca in birotica romaneasca te scarpini dupa urechea dreapta cu piciorul stang si pretinzi ca te simti confortabil si vezi pe toata lumea . Si mai stiu ca vezi zice ca m-am gasit iote ! ce sa compar . Ei bine nemtii considera ca birotica lor e complicata . Dar macar e functional adaug eu .

Va salut cu drag , eu si o nesuferita insomnie care survine intodeauna cand schimb comoda si pretioasa mea salteluta cu patul de campanie(de altfel multumitor de bun) oferit de sectia de oncologie , ori de cate ori ne internam pentru chimioterapie .
Si o sa probez acum posibilitatea de a povesti ce mai patiram cu biroticile astea .
Binenteles ca dor mi’ de tarisoara mea draga si de birotica ei nu ! cred ca nici pe Marte n-am scapa de ea , ne urmareste ca o fantoma neindestulata cu pomeni si parastase .
Cu ceva timp inainte , sa rasara ca din cer posibilitatea emigrarii definitive si irevocabile (noi vaccinaram emigrarea cu aste doo calitati ) ne-am cumparat o masina noua si buna , si cum nu suntem decat oameni practici , nu aveam motive sa renuntam la ea nici macar cu ocazia schimbarii patriei . Asa ca dupa ce ne insurubaram nitel acilea , si ne deprinsem cu legislatia si mersul lucrurilor , purceseram sa inscriem masina . Mare ne mai fu mirarea cand in materie de ORE masina capata numere noi , alese pe spranceana , si cu asta basta . Asigurarea avu grija sa ne rada din cont prima transa , impozitul nu se lasa nici el mai prejos , ei au trimis DOVADA in tarisoara noastra draga , ca sa se efectueze iradierea autovechicului impricinat , iar noi ne ocupam deja de alte lucruri .
Suna mama speriata intr-o zi . Sosise o scrisoare de la Politia Romana , directia ptr bla bla bla . Si glasuia asa scrisoarea : Va rugam ca in termen de 5 ZILE sa va prezentati PERSONAL pe baza cartii de identitate avand asupra d-voastra urmatoarele : cartea de identitate a masinii , placutele cu nr vechi …etc .
Mult si nejustificat stimata Politie Romana !
Mai ai multe cai din astea inteligente de a rezolva problemele . Daca ai folosi dintr-o mare greseala interconexiunea prin internet ´ai putea stii ca locuim legal de doi ani de zile in halta tara , unde muncim si ne vedem de treaba . Cerea dumitale este extreme de functionala NU! Ne crezi cu burta la soare in Tenerife ? nici de acolo n-am putea ajunge in 5 zile , nici biletele la avion nu se gasesc chiar asa de pe o zi pe alta , in general . Cine ajunge in astfel de conditii in 5 zile sa ia pozitie de drepti in fata mariei tale , cu certificatul de identitate care a ramas la Politia de aici , cu placutele vechi care de asemenea nu ni le-a dat nimeni inapoi sa ne ornam garajul sau sufrageria cu ele si nu avem nici o gaura in gard ca sa o acoperim cvu nr vechi ale masinii .
De revoltata ce sunt , pe prostia romaneasca s-ar putea sa nu fiu prea coerenta acum . Caut in internet un numar doua de telefon si imi fac curaj sa sun pe domnii care pentru montarea unui bec au nevoie de 5 oameni (unul tine de bec iar ceilalti invart masa pe care sta cel care tine becul )dar la numerele de telefon care le-am gasit corespunzatoare acelei directii …..nu raspunde nimeni .
Si acum patania nemteasca :
Sa va mai spun ca pentru apartamentul pe care ni l-am luat saptamana trecuta ne mai trebuia o hartie . Nu una desenata de Theodora ci una cu calitate de document in care primaria freiburg-eza dupa ce se holba indeajuns si in prealabil in declaratia noastra de venit urma sa stabileasca dupa lege cati m2 avem voie (maxim ) sa intretinem. Adicatelea nemtii sunt foarte grijulii , nici nu ai voie sa te ingramadesti cu copchii cu tot intr-o cameruta cum face romanul econom ca sa puna banii la ciorap , dar nici n-ai voie sa te intinzi cat nu ti-e plapuma .Cum de fapt face romanul gospodar si cu dare de mana care face casa ca s-o tina de muzeu .
De hartia aia aveam nevoie urgenta. Ei bine se obtinea in doua trei zile cu una sau doua programari . Insa cu niste explicatii justificate si o rugaminte simpla , doamna ne elibera hartia si ne ura succes. Asa de simplu incat ma simteam confuza . Pai nu tu cereri tampite si nefunctionale , pai nu tu trimis de la ana la caiafa pana ti se face lehamite de viata , nu tu spaga , nu tu nervi ….si te mai miri nevoie mare cand vezi nemtii la 90 de ani , sprinteni si lucizi , plimbareti si draguti de parca batranetea la ei nu are aceleasi patalamale . Ei bine , nu tine numai de
asta e clar , dar ………..

Comentarii